Tuesday, February 01, 2011




Gulin'in Cici Sofrasi

Zeytinyagli Enginar Dolmasi-Kuru Patlican Dolmasi-Tabule



Yine sik bir sofra ve guzel tariflerle gecte olsa yeniden buradayim.Bebek bekledigimiz ,hala zorlu gecen ilk aylarimizda saolsun Gulin'cigim sofrasindan hic eksit etmedi bizi...Gulin'in sofrasindan cok resim cekmeme ragmen bugune kismet oldu yayinlamak.Maharetli arkadasimdan aslinda yayinlamak istedigim cok guzel tarifler var.Onlarda ilerleyen zamanlarda burada olacaklar.

Izmir'li ben bu sofrada en cok Zeytinyagli Enginar yedim,sonrasinda Patlican Dolma.Lubnan kulturune ait bir salata olan Tabule ise hem saglikli,hemde cok lezzetliydi.Kisacasi hersey cok lzeetliydi.Canim Arkadasim sofrandan bereket hic eksilmesin dilegimle tesekkur ederim bu guzel davetin icin.

Zeytinyagli Enginar Dolma

1 paket dondurulmus enginar yatagi(10 adet kadar)
Yarim su bardagi haslanmis havuc(kup dogranmis)
Yarim su bardagi haslanmis bezelye
Yarim cay bardagi limon suyu.
Yarim tatli kasigi toz seker.
1 adet kuru sogan (kup dogranmis)
Yarim demet dereotu
2-3 dal taze sogan
Zeytinyagi

*Tencerede isittigimiz zeytinyaginda kuru sogani hafif kavuruyoruz
*Tencereye enginar yataklarini cukur kismi ustte kalicak sekilde yerlestiriyoruz.
*Sebze karisimini cukur kisimlara dolduruyoruz.
*Dereotu ve taze sogani incecik kesip uzerilerine serpiyoruz.
*Seker,limon ve bir iki yemek kasigi zeytinyagini bir kasede karistirip yataklarin iclerine kasikla dolduruyoruz.
*En son suyu tencerenin kenarindan( enginarlarin sekillerini bozmayacak sekilde )verip tuzunu ekliyoruz.
*Mumkunse kisik ateste,uzun surede enginar yataklari yumusayana kadar pisiriyoruz.
*Catalla yumusak oldugunu anladigimizda ocagi kapatip dinlendiriyoruz.
*Enginarlari servis tabagina alip taze dereotu ve kalan zeytinyaglari ile servise sunuyoruz.


Tabule

Bir olcu tabule salatasi icin ise;
*1 demet taze sogan(ince kiyilmis)
*1 demet maydanoz(ince kiyilmis)
*Yarim cay bardagi ince bulgur
*2 adet domates(kucuk kup kesilmis)
*Zeytinyagi-bol limon -tuz.

Oncelikle bulguru sicak suda kabartiyoruz.Cukur bir kaseye bulgur,vede kucuck kesilmis sebzeleri aliyoruz.Zeytinyagi limon ile karistirip servise yakin anda tuzunu ekliyoruz.Son derece lezzetli vede saglikli bir salata.


Antep Usulu Kuru Patlican Dolma.

* 1 dizi kuru patlıcan

* Yarım kilo orta yağlı kıyma

* 2 büyük kuru soğan

* 5 diş ezilmiş sarımsak

* 2 su bardağı pirinç

* 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

* 1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası

* 1 yemek kaşığı Limon tozu (veya limon suyu)

* 1 yemek kaşığı nar ekşisi

* Çeyrek su bardağı su

* 1 Çay kaşığı karabiber

* 1 Tatlı kaşığı tuz

* 1 Çay kaşığı kimyon

* 1 Tatlı kaşığı sumak

* 1 Tatlı kaşığı kuru nane

Dolmanın sosu için:

* 1 yemek kaşığı salça

* 4 yemek kaşığı sıvı yağ

* Kaynar su

Yapilisi

*Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. *Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.Bu sırada kıymalı iç için, tüm malzemeleri yoğurun. Patlıcanların içini doldurun.

*Tencereye yan sekillde birbiri ardi dizin.

*Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip,üstüne kapatacak şekilde su olacak sonra pişmeye bırakın.



Deneyen herkese simdiden Afiyet Seker Olsun:)




Posted by Picasa

Tuesday, February 01, 2011




Gulin'in Cici Sofrasi

Zeytinyagli Enginar Dolmasi-Kuru Patlican Dolmasi-Tabule



Yine sik bir sofra ve guzel tariflerle gecte olsa yeniden buradayim.Bebek bekledigimiz ,hala zorlu gecen ilk aylarimizda saolsun Gulin'cigim sofrasindan hic eksit etmedi bizi...Gulin'in sofrasindan cok resim cekmeme ragmen bugune kismet oldu yayinlamak.Maharetli arkadasimdan aslinda yayinlamak istedigim cok guzel tarifler var.Onlarda ilerleyen zamanlarda burada olacaklar.

Izmir'li ben bu sofrada en cok Zeytinyagli Enginar yedim,sonrasinda Patlican Dolma.Lubnan kulturune ait bir salata olan Tabule ise hem saglikli,hemde cok lezzetliydi.Kisacasi hersey cok lzeetliydi.Canim Arkadasim sofrandan bereket hic eksilmesin dilegimle tesekkur ederim bu guzel davetin icin.

Zeytinyagli Enginar Dolma

1 paket dondurulmus enginar yatagi(10 adet kadar)
Yarim su bardagi haslanmis havuc(kup dogranmis)
Yarim su bardagi haslanmis bezelye
Yarim cay bardagi limon suyu.
Yarim tatli kasigi toz seker.
1 adet kuru sogan (kup dogranmis)
Yarim demet dereotu
2-3 dal taze sogan
Zeytinyagi

*Tencerede isittigimiz zeytinyaginda kuru sogani hafif kavuruyoruz
*Tencereye enginar yataklarini cukur kismi ustte kalicak sekilde yerlestiriyoruz.
*Sebze karisimini cukur kisimlara dolduruyoruz.
*Dereotu ve taze sogani incecik kesip uzerilerine serpiyoruz.
*Seker,limon ve bir iki yemek kasigi zeytinyagini bir kasede karistirip yataklarin iclerine kasikla dolduruyoruz.
*En son suyu tencerenin kenarindan( enginarlarin sekillerini bozmayacak sekilde )verip tuzunu ekliyoruz.
*Mumkunse kisik ateste,uzun surede enginar yataklari yumusayana kadar pisiriyoruz.
*Catalla yumusak oldugunu anladigimizda ocagi kapatip dinlendiriyoruz.
*Enginarlari servis tabagina alip taze dereotu ve kalan zeytinyaglari ile servise sunuyoruz.


Tabule

Bir olcu tabule salatasi icin ise;
*1 demet taze sogan(ince kiyilmis)
*1 demet maydanoz(ince kiyilmis)
*Yarim cay bardagi ince bulgur
*2 adet domates(kucuk kup kesilmis)
*Zeytinyagi-bol limon -tuz.

Oncelikle bulguru sicak suda kabartiyoruz.Cukur bir kaseye bulgur,vede kucuck kesilmis sebzeleri aliyoruz.Zeytinyagi limon ile karistirip servise yakin anda tuzunu ekliyoruz.Son derece lezzetli vede saglikli bir salata.


Antep Usulu Kuru Patlican Dolma.

* 1 dizi kuru patlıcan

* Yarım kilo orta yağlı kıyma

* 2 büyük kuru soğan

* 5 diş ezilmiş sarımsak

* 2 su bardağı pirinç

* 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

* 1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası

* 1 yemek kaşığı Limon tozu (veya limon suyu)

* 1 yemek kaşığı nar ekşisi

* Çeyrek su bardağı su

* 1 Çay kaşığı karabiber

* 1 Tatlı kaşığı tuz

* 1 Çay kaşığı kimyon

* 1 Tatlı kaşığı sumak

* 1 Tatlı kaşığı kuru nane

Dolmanın sosu için:

* 1 yemek kaşığı salça

* 4 yemek kaşığı sıvı yağ

* Kaynar su

Yapilisi

*Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. *Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.Bu sırada kıymalı iç için, tüm malzemeleri yoğurun. Patlıcanların içini doldurun.

*Tencereye yan sekillde birbiri ardi dizin.

*Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip,üstüne kapatacak şekilde su olacak sonra pişmeye bırakın.



Deneyen herkese simdiden Afiyet Seker Olsun:)




Posted by Picasa