Thursday, February 15, 2007


ZEYTINYAGLI ENGINAR

Cok cekici gelirmi sizlere bilmem ama ben bir Ege'li olarak hayranim bu sebzeye...Saglikli olmasi bir yandan lezzeti ise ote yandan...Genelde Ankara ve Istanbul'lularin canaklarini bildikleri ve pisirdikler bu sebzeyi ben yapraklari ile birlikte pisiriyorum.Yani daha dogrusu Ege'de genelde boyle olur.Ama son yillarda bizim pazarlardada canak dedigimiz ayiklanmis hali cok yaygin oldu.Benim tercigim ise bu sekli.Yapragi ile pisen enginarin digerine gore cok daha lezzetli oldugunu dusunuyorum...

Icine nelermi girer bu sebzenin.Oncelikle tazesogan,dereotu,bakla, bezelye ve pirinc.VE tabi az miktar seker.VE tadinin en buyuk etkenlerinden biri zeytinyagi...Zaten zeytinyagi ile yapilmis sebzenin emin olun tadi digerlerine gore farkedilecek sekilde oluyor...

Esimin alisik olmamasindan oturu sevmedigi bu yemegi ben oglumla beraber bir guzel yiyorum.Allah'tanki burada rahatca bulabiliyorum...

Ben iki adeti enginari aldim.Oncelikle dis yapraklarindan uc dort sira kadar kopardim .O kisimlari sert ve kirli yapraklar oluyor.Sonrasinda uc kisimlarindan 2 yada 3 parmak kadar kestim.Ortadan ikiye boldum.Yanimda hemen hazir bulunan bol limonlu suya attim .Digeri icin ayni islemi yaptim.

Ikiye bolduklerimin ortasindaki tuglu kismi bicakla siyirdim ,ince yapraklarini aldimve hemen limonlu suya attim.Her bir parca icin ayni islem gerceklesti.Ben her bir enginari dorde boldum.(Resimdede gorulecegi gibi.)


Celik tencereye zeytinyagini koydum.3 sap taze sogani dogradim ekledim ama kavurmadim.(Hepsini cigden koyucaz ayni anda pisicek).Uzerine sirasi ile enginarlari,1 kahve fincani pirinci,bir avuc ince kiyilmis dereotunu,bir avuc bezelye ve baklayi ekleyip.Bir kup seker attim.Once kisik atese renkleri donen kadar pisirdim.Sonra 1 limonun suyuu siktim ve ortasina gelcek sekilde su ekledim.Kisik ateste yumusayana kadar psiridim....

Ve yeme kismi.Yaprakli oldugu icin biz bunu uc kismindan kokune yonune siyirarak yeriz.Ve ic kismini sonrasinda.


Tavsiye;Enginarin tek zor yonu ayiklama sirasinda kesilen yerlerin karariyor olmasi.Bunu onlemek icin kararan kismi limonla ovup, limonlu tuzlu suya atmamiz yeterli.Bu sekilde kararma olmaz.Ayiklamadan evel limonlu su ve limonu hazirlarsak sorun olmayacaktir.

Afiyet olsun.



Thursday, February 15, 2007


ZEYTINYAGLI ENGINAR

Cok cekici gelirmi sizlere bilmem ama ben bir Ege'li olarak hayranim bu sebzeye...Saglikli olmasi bir yandan lezzeti ise ote yandan...Genelde Ankara ve Istanbul'lularin canaklarini bildikleri ve pisirdikler bu sebzeyi ben yapraklari ile birlikte pisiriyorum.Yani daha dogrusu Ege'de genelde boyle olur.Ama son yillarda bizim pazarlardada canak dedigimiz ayiklanmis hali cok yaygin oldu.Benim tercigim ise bu sekli.Yapragi ile pisen enginarin digerine gore cok daha lezzetli oldugunu dusunuyorum...

Icine nelermi girer bu sebzenin.Oncelikle tazesogan,dereotu,bakla, bezelye ve pirinc.VE tabi az miktar seker.VE tadinin en buyuk etkenlerinden biri zeytinyagi...Zaten zeytinyagi ile yapilmis sebzenin emin olun tadi digerlerine gore farkedilecek sekilde oluyor...

Esimin alisik olmamasindan oturu sevmedigi bu yemegi ben oglumla beraber bir guzel yiyorum.Allah'tanki burada rahatca bulabiliyorum...

Ben iki adeti enginari aldim.Oncelikle dis yapraklarindan uc dort sira kadar kopardim .O kisimlari sert ve kirli yapraklar oluyor.Sonrasinda uc kisimlarindan 2 yada 3 parmak kadar kestim.Ortadan ikiye boldum.Yanimda hemen hazir bulunan bol limonlu suya attim .Digeri icin ayni islemi yaptim.

Ikiye bolduklerimin ortasindaki tuglu kismi bicakla siyirdim ,ince yapraklarini aldimve hemen limonlu suya attim.Her bir parca icin ayni islem gerceklesti.Ben her bir enginari dorde boldum.(Resimdede gorulecegi gibi.)


Celik tencereye zeytinyagini koydum.3 sap taze sogani dogradim ekledim ama kavurmadim.(Hepsini cigden koyucaz ayni anda pisicek).Uzerine sirasi ile enginarlari,1 kahve fincani pirinci,bir avuc ince kiyilmis dereotunu,bir avuc bezelye ve baklayi ekleyip.Bir kup seker attim.Once kisik atese renkleri donen kadar pisirdim.Sonra 1 limonun suyuu siktim ve ortasina gelcek sekilde su ekledim.Kisik ateste yumusayana kadar psiridim....

Ve yeme kismi.Yaprakli oldugu icin biz bunu uc kismindan kokune yonune siyirarak yeriz.Ve ic kismini sonrasinda.


Tavsiye;Enginarin tek zor yonu ayiklama sirasinda kesilen yerlerin karariyor olmasi.Bunu onlemek icin kararan kismi limonla ovup, limonlu tuzlu suya atmamiz yeterli.Bu sekilde kararma olmaz.Ayiklamadan evel limonlu su ve limonu hazirlarsak sorun olmayacaktir.

Afiyet olsun.