Friday, February 22, 2008

YUMURTALI KEPEKLI EKMEKLER


Hayatin yogunlugundan,yorgunlugundan,hizla akan zamana dur deyemeyisimizdenmidir bilinmez gunleri sayamaz oldum.Sabahin oldugunu gecede yattigimi biliyorum.Aradada gunu yasadigimi:)aradada buraya bir resim ekledigimi:)Etkinlikler olmus:)hatta gecmis bende oyyyleee iste arada kendimce birseyler ekleyip cikariyorum:))benimki bukadar artik naparsiniz.Bir surede boyle olucak...


Bu ekmekler Toledo'da yasiyorken poz vermislerdi bana.Kucuk penceremin kenarindan.O cok sevdigim evimin yesil cimenlere es penceresinden.Etkinlik icin cok gec ,sadece poz vermek icin burdayiz:)ben cok severim kahvaltida bu yumurtali ekmekleri.Geride agir bir koku kalmis olsada mutfakta arada bence iyi gidiyor.Hatta uzerine salca lutfen:)Biber tercigimdir.Sadece ekmeklerim kepekli idi hatirladigim.


Tarif vermek ne kadar dogru bilinmez ama ben yinede once kendim icin yaziyorum bu basit tarifi.Eminim hepiniz, herkez biliyordur bunu.Bayat ekmekleri degerlendirmek icin birebirdir.Ekmek adedine gore yumurta,biraz sut ve tuz cirpilir.Ekmekler bulanir vede kizgin yagda kizartilir.Bol kalorili pek yaglidir:)kagit havluya cikarmak fayda verir.Uzerleri pek fakir gorunsede yerken pek zengindir.

Ve son olarak bayat ekmekleriniz varsa vede degisik tarifler gormek,yeni bloglara yelken acmak isterseniz www.soframiz.com Hale'ye ugrayin derim.Hale'cim gonderecegim dedim ama firsat bulamadim.Etkinlik bitti simdi dinlen sen azicik.Sevgilerimle.

Posted by Picasa

Wednesday, February 06, 2008



ELMALI CEVIZLI KURABIYELER


Kurabiye yerken elmalar agzima cok gelsin,cevizleri bol olsun diyorsaniz bu sekil bence en uygunu.Cunki malzemesi agza bol gelen hatta tasan bir sekil oluyor.Ben bu halini, icini bol sevdigim icin yaptim.Normalde pogaca sekli veririm ve uzerine pudra sekeri serperim.

-1 stick yumusak margarin (113 gr)
-1 cay bardagi sivi yag
-1 cay bardagi yogurt
-8-9 yemek kasigi toz seker
-Kabartma tozu ve aldigi kadar un


Ic malzemesi icin;


-3 adet elma rendelenmis
-tarcin,ceviz kirigi,vede toz seker(3-4 yemek kasigi)


Tum malzemeleri bir kapta karisitirp yoguruyoruz.Tezgahta merdane yardimi ile dikdortgen aciyoruz.Ortasina ic malzemesini koyup rulo sekli veriyoruz.Ve dilimliyoruz.Uzerlerine tz seker ve tarcin serpiyoruz.Firin tepsisine dizip 180C-350 F)uzerleri pembe olana kadar psisiriyoruz..


Posted by Picasa


SOTELI ISPANAK SALATASI VE REJIM HIKAYELERI:)






Gectigimiz haftalarda Clevland'a arkadaslarimizi ziyarete gitmistik.Bu tariften cok bahsetmistik.Nesrin'cigime ilk firsatta koyucam demistim.Zaten biz kadinlarin konustuklari seyler arasindaki en populer olani rejim:)kilo neyin degilmidir:))Bizimde yine oyle bir gunumzdu.Kilolar,sikintilar ama engel olamadigimiz girtlaklarimiz:)Nesrin Brownici ben borekci oyy oyy.Ama ben yinede bu salatayi tavsiye ediyorum.Ben cok begendim.Son derece saglikli,lezzetli bir tarif.Tarifin orjinali Sevgli Oktay Usta'dan ben sadece eklemeler yaptim.



Nesrin'le bitmek bilmeyen rejim muhabbetlerinin ardindan ne diyeyim ben size.Uc kafadar gecenin bir yarisi cocuklarimizi ve bebek arabalarimizi alip yollarda illlaaa yuruycez kilo vericez askina azapli azapli yuruyup.Yurumunenin sonunda markete girip her birimizin elinde kocaman browni paketleriyle cikisimizi ve ayakta onlari bir guzel yememimizimi:)))yoksa Sumeyra'cigimin tum gun lahana corbasi icipte gecenin yarisi canina tak edip koca paket Herseysi midesine indirmesinimi:))Yada lahana corbasini yemekten sonrami icicez yoksa tatlidans sonrami deyisini:))Gece gunduz tika basa yiyip tig gibi kalan Zehra'ya hayran ve gicik olusumuzumu:)))yaa bu kiz yatmadan once yemeden yatarsa uyuyamiyr ustelik cik cik cikk:))deyisimizimiii:)))Bu rejim hikayeleri bitmiyor:)oyleceeee gidiyor.Kizlar ne gunler vede ne muhabbetlerdi degilmi...




Bu salata kesinlike rejimde olanlara aksam menusudur.Denerseniz simdiden afiyet olsun derim.

Ve tarif kisaca soyle;

***Baby ispanaklari hic kesmeden ,dogramadan yada cok az parcalayarak salata kasemizin ortasina yerlestiriyoruz.
***Uzerine yogurtlu sarmisak yapip dokuyoruz.
***Yine uzerine kavurdugumuz mantarlari ekliyoruz.
***Ve yine kavurdugumuz tavuk parcaciklarini ekliyoruz.
***Cok az zeytinyagi,bol limon suyu ve tuzla final yapiyoruz.Harmanlayip bir guzel yiyoruz.






NOT:Ben icine cok az marulda ekledim.Tavuklari eklemek benim fikrimdi.Daha doyurucu olsun diye.Ve ben uzerine sumakda ekledim.Afiyet olsun saglik olsun.
















Posted by Picasa

Sunday, February 03, 2008


BALIK-LEVREK-FOCA-AMERIKA:)

SEBZELI BALIK

Buda ne demek yani dediginizi duyar gibiyim.:)bu kelimelrden ikisi birlesince mutlu diger ikisi burlesince mutsuz oluyorum.:)Levrek -Foca ikilisi harika bir eslesme:)balik ve Amerika ikilisi ise son derece kotu.Amerika'da balik bence husrandir.Ozellikle Izmir'liyseniz,deniz cocugu iseniz.Sahil kasabalarinda izgara balik kulturunuz pek cok ise...Evet Amerika'da balik yemesi kotu.Cesit yok,olanin bacagi kolu yok.Kolu bacagi olanin tadi yok:)))Yani bu fikirler bana ait.Hos ,hayir bence guzeld iyorsaniz lutfen yazin buyrunda size Foca'da bir balik yedireyim.Sonra tartisalim.Aslinda birakin Foca'yi Izmir'd baligin her cesidi her mevsimi bir baska guzeldir.Benim en favorim basliktanda anlasilacagi gibi Levrektir:)Izgara baliklarinida,tava baliklarinida severim.En sevmedigim cesidi bugulama iken burada en cok yaptigim cesidi oldu.Gerek firinda gerekse tencerede yapiyorum.

Bu baliklar sozde Levrekler.Ama bence ucundan kiyisindan degiller.Neyse ben piririyorum yiyoruz ama iste oylesine.Tek guzel yani ogluma baligi sevdirmeye calismak.Ki cok sukur yiyor.

Bu postu arkadasim Faruk icin yayinladim:)Faruk bana neden balik koymadigimi sormus yoksa sevmedigimide....Yani Faruk durum budur:)sevmemmi baligi ama buradaki cesidi sinirli.Ve genelde fileto cikarilmis kuru sekilde oluyor.Insallah ben salmon yapip yayinlicam senin icin.Burada en cok servis edilis sekliyle.Ama bu blogdan uzgunumki balik tarifi imkansizliklar nedeniyle cikmaz.:)bilesin.

Baligin kisaca tarifi ise soyle,Celik tencerenin en alt kismina soganlari halka halka dogradim.USt katina papates halkalrini,ustuen ise uc adet baligi(ayiklanmis,yikanmis).Uzerine ise domates,limon,taze sogan,havuc dogradim.(Furkan icin sebzeli oldu)....Uzerine ise zeytinyagi,limon,tuz ve biraz baharat cesitleri ekledim.Yarim cay bardagi su ekledim tencerenin kapagini kapatip pisirdim.Yumusak bugulama balik oldu.Denemek isterseniz fikir olsun.Turkiye'deki annecigimin aynen bu sekilde yaptigi tadi asla ve kat'i almiyorum ama yinede hoc yoktan iyidir diyor bunada sukur ediyoruz.Yani her halimize hamdolsunn dimi.

Simdilik bu kadar saglikli bir tarifle ayriliyorum.Sevgilerimle

Posted by Picasa

Saturday, January 19, 2008





ALFREDO SOSLU GNOCCHI-KOFTELI GNOCCHI

(ITALYAN MUTFAGINDAN)



Herkese merhaba arkadaslar.Bu etkinlik su ana kadar konusunu ev sevdigim etkinliklerden birisi idi.Dunya mutfaklarindan degisik seyler denemeyi seven ben icin.Tuba'cim harika bir konu secmissin.tkinlik tarifleri Tuba'da kizlar.



Ben Italyan Mutfagindan bir tarif vermek istiyorum.Bu tarifi iki yil once bir yemek kanalindan gormustum.Italyanlarin meshur seflerinden bir bayana ait.Yapilisi ilgimi cekmis ve bizim sevecegimizi dusunmustum.Ben denemeye kalmadan sevgili Alev'cim bir yemek davetinde ikram etti bize buyemegi.Iki sekilde tarif vericem ben.Birisi Alev'in tarifi, soslu sekilde,digeride benimkisi evde degisik dekilde denedigimden.Agiz tadiniza hangisi uyarsa.Gnocchi her yere sikisan guzel bir yemek.


Alev'cim ellerine saglik.Gercekten cok guzeldi.Evde defalarca denedik yedik biliyorsun.
Tesekkur ederim canim.


Gnocchi patatesten yapiliyor.Internetten,youtube'da aratirsaniz bu isimle yapilis seklini bulabilrisiniz.Cok farkli sekillerde kullanilan bir yemek cesidi.Her iki tarifie veriyorum.Ama orjinal tarifini yazayim once.



Gnocchi Orjinal ev yapimi tarifi



4 adat patates
1 yumurta
300 gr un
tuz -zeytinyagi
2 tutam tuz
1 tutam karabiber


Patatesleri hasliyoruz.Rendeliyoruz.Cukur bir kabin icinde icine 1 adet yumurtayi kiriyoruz.Yoguruyoruz.Un ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.En son tuz ,zeytinyagi ve karabiberi ekliyoruz.Patatesimiz hamur kivaminda oluyor.Hamurumuzdan toplar kesiyoruz.Elimizle uzun rulo sekli verip kucuk kucuk kesiyoruz.Kesmis oldugumu papatesleri unlu bir kaba koyuyoruz.


Ayri bir tencereye sicak su koyuyoruz ,tuz ekliyoruz ve kaynatiyoruz.Kucuk kesilen papatesleri icinde atip 2.dak.hasliyoruz ve kevgirle aliyoruz.Bundan sonra istedgimiz sekilde kullaniyoruz.Gnoccihiyi hazir bulamayanlar icin tarifi bu sekilde idi.




Alfredo Soslu Gnocchi


Malzeme
· 1 paket gnocchi ( makarna’larin oldugu bolumde yada Italyan urulerinin satildigi bolumde bulabilirsiniz)
· 1 adet yesil, 1 adet sari kabak
· 1 paket (8 oz) mantar
· 1 cup kiraz domates (200ml)
· 3/1 stick tereyag( 1 stick 113 gr)
· Kiyilmis maydanoz



Alfredo Sos
· 2 paket krema (Heavy Whip Cream) 8 oz=236 ml
· Yarim cup rendelenmis Parmesan peyniri
· 1 tablespoon tereyag (1 yemek kasigi)
Yapilisi
Kabaklar,mantarlar kucuk kucuk dogranir. Domatesler ikiye bolunur. Tencereye yada tavaya (wok tava oldukca uygun bu is icin) 3/1 tereyag tavaya alinir,yag altin sarisi rengini alinca gnocchiler tavaya konularak 2 dakika sotelenir, Daha sonra sirasi ile kabaklar,mantarlar ilave edilip sebzeler diri kalacak sekilde sotelenir. (sebzelerin yumusamamasi gerek,yerken kitir kitir agiza gelmesi lazim) En son domatesler ilave edilir. Ote yandan ayri bir tencerede 1 tablespoon yag eritilir,kremalar eklenir 5-7 dakika kaynatilir( kisik ateste olmasi gerekir,yoksa tasabilir) en son yarim cup Parmesan peyniri ilave edilip kivam alana kadar kaynatilir. Bu sos servis edilmeden once sicak gnocchilerin uzerine dokulup,guzelce harmalanir. En son kiyilmis maydanoz ilave edilir. Servis sirasinda istenirse uzerine Parmesan dokulebilinir.



Kofteli Gnocchi


Bu tarifte benim evde siklikla yaptigim sekli.



Yarim kilo kiyma (kofte yapilicak)
2 su bardagi gnocchi
1 adet yesil biber(Amerika'daki buyukleren)
1 adet kuru sogan,2 yemek kasigi salca
2adet domets rendesi
yarimcay bardagi su
Yarim demet maydonoz.


Yarim kilo kiymadan once klasik kofte yoguruyouz.Sonra onlari top top yuvarliyoruz findik boyunda.genis bir tencerede once kuru sogani yemeklik soteliyouz.Ardindan biberi ekliyoruz sotelemeye devam ediyoruz.Kofteleride ekleyip kapagi acik kavuruyoruz.Kofteler pisince salca ve domatesini ekleyip kapagini kapatiyoruz.Son olarak suyunu ekleyip 15-20 dakika kisik ateste pisiriyoruz.Uzerine karabiber ve tuz ekliyoruz.


Kaynattigimiz suyun icinde gnocchileri hasliyoruz 2 dakika.Kevgirle alip pismekte olan yemegimize ekliyoruz.10 dak.kadarda gnocchilerle beraber pisiyoruz.Yemegimiz hazir.

Her iki tarif icinde afiyet olsun.















Saturday, January 12, 2008



UC KATLI YUFKA BOREGI


Burada hazir yufkadan tarif verme fakiriyiz desem:)hicde yanilmis olmam sanki.Bloglarda oyle guzel hazir yufkadan borek cesitleri goruyorumki cok hosuma gidiyor.Ama Amerika'ya uzun yollardan gelen yufka buraya bir haylice pahali olarak geliyor.Tazeligini koruyamamsi ise cabasi.



Izmir'e gidince yufkacimizdan aldigim tazecik tul gibi yufkalarla emin olun alakasi olmuyor.Ama nefis iste canimizin istegini giderecek kadarda guzel oluyor.Ben yufkalarimi Turkiye'den getirmistim.Poset icinde uclu halde satiliyordu.Bir sure buzlugumda sakladim.


Malzemeler
-3 adet yufka
-Ara katlarina surmek icin 1 yumurta,yarim su bardagi sut,yarim su bardagi yag vede tuz.
-Ic malzemesi(peynirli,patatesli,kiymali arzuya gore degisik hazirliyabilrisiniz)
-Uzeri icin 1 yumurta sarisi,corekotu susam karisimi


Yufkalari sirasi ile serdim.Herkatina sivi karisimdan surdum.Ucuncu katinada surdum.Ve Boregi ucgen parcalara boldum.Herbir ucgenin icine ic malzemesini koyarak rulo yaptim.Firin tepsisine dizip uzerlerine yumurta sarisi surdum.Corek otu ilede susledim.

not;bu borekleri tarifteki sekilde yapip buzlugunuzda saklayabilirsiniz.Yemek istediginiz zaman buzluktan cikarip' uzerlerine yumurta sarisi surup 'cozulmelerini beklemeden ,isinmis firinda kizarana kadar pisebilirsiniz.Buzlukta saklmak isterseniz ic malzemesi olarak peynirli ic kullanmanizi oneririm.

Posted by Picasa

Monday, December 31, 2007


Iyi yillarrrrrr:)))))


Bu satirlari okuyan sevgili blog dostlarim,arkadaslarim,ailem,akrabalarim,tanidik tanimadik tum okurlarim.Hepinize iyi bir yil gecirmenizi diliyorum.Insallah hepimizin saglikla,mutlulukla,huzurla,ailelerimiz ve sevdiklerimizle gecirecegimiz bir yil olsun.Hastalarimiz sifa,dertlilerimiz deva,sikinti icindeki tum herkese ferahliklar diliyorum.Dostluklarimiz hic bozulmasin,dahada artsin...Herkese sevgilerimi gonderiyorum...Resim sadece kutlama makstli :))tarif neyin yok yani:))))

Posted by Picasa

Friday, December 21, 2007

RECELLI KURABIYE

Kurabiyeyi esim pek sevmis,eve geldi anlatti.Banada ertesi gun arkadasimi arayip tarifi almak dustu.Tukrmen arkadasim Gulsat'in kurabiyesi bu.Onun elinden guzel,ona ait.Saol Gulsat'cim senin sayende ogrendim bu kurabiyeyi.


Malzemeler
-1 stick yumusak margarin (113gr)
-3 yemek kasigi pudra sekeri
-1limon yada poratakal rendesi
-1 yumurta(sarisi ice-beyazi disa)
-Kabartma tozu,vanilya
-Aldigi kadar un
-findik kirigi(ceviz kirigi)-marmelat(disi icin)

Margarin ve pudra sekerini guzelce yoguruyoruz.Icine diger malzemelri koyup hamuru tamamliyoruz.Hamurdan ceviz buyuklugu kadar koparip yuvarliyoruz.Ortalrini cukur bastiriyoruz.Once yumurtanin akina sonrada findik kiriklarina buluyoruz.Firinimizi onceden isitiyoruz 180C-350F.Ve kurabiyeleri pisiriyoruz.
Kurabiyeler pistikten sonra biraz sogumasini bekliyoruz 10 dk.Cukur kisimlarina ise marmelatimizi yerlstiriyoruz.Marmelati agiz tadimiza uygun istedigimizle degistirebiliriz.
Posted by Picasa

Monday, December 10, 2007

ERZURUM UN HELVASI-VEDE ACIKLAMA

Arayi cok actim dimi:(ama sebebi bilinmez icimde bir sogukluk vardi.Elim varmadi hic birseyler eklemeye.Ne bloguma eklemeye nede arkadaslarimin guzel bloglarini ziyaret etmeye.Kendimi tembel blogcu ilan ettim hatta:)Arkadaslar saolun yoklugumu hissetmeniz,aramaniz sormanizla cok mutlu oldum.Insallah toparliyayim kendimi:)

Zehra'cim sende hatim etmekten kurtulmus oluyorsun bu sekilde:)))
Gelelim Helva'ya.
Helvayi cok sevmem aslinda ama bu helva hayatimda yedigim en guzel helvaydi diyebilirim.Bu Helva'yi Fanda'cigimin annesi Gunay Teyzem yapti.Kendisi Erzurum'lu.Tadinin farki belkide bundandi bilemiyorum.Birde guzel suslediki.AMa Gunay Teyze'cim el aliskanligi sekilde yaptigi icin tarifi Merdiye'cigime ait.Guzel arkadasim seni tanidigima cok sevindim.Tarif icin tesekkur ederim.Gunay Teyze'me vede Merdiye'me.

Tarif ve yapilisi su sekilde.

115 gr tereyag-1.5 su bardagindan bir yemek kasigi fazla un-3/4 su bardagi su ve 1 su bardagi seker (serbet icin)

Yag eritilir. Un uc kerede dokulerek kavrulur. Helva kavruldukca rengi koyulasir ve kivam alir. Helvanin rengi istege gore ayarlanabilir. Kavrulma isi bittikten sonra sogutulmaya birakilir. Serbet, bir su bardagi sekere bir su bardagindan biraz az su ilave edilerek kivamli sekilde elde edilir. Bu serbet iyice sogutulur ilik hale gelmis helvaya karistirilarak eklenir. Baslangicta helvanin kivami sulu gibi gorunse de karistirildikca katilasir. Daha sonra helva yayvan tabaklara aktarilir. Uzeri bir catal yardimiyla sekil verilerek suslenir. Istege gore ceviz parcaciklari ilave edilerek servis yapilir. Afiyet olsun
Posted by Picasa

Friday, November 23, 2007

"HER NEFIS OLUMU TADACAKTIR"(Al-i Imran Suresi;185)
Elbet olum bir gun bizimde kapimizi calicak.Ama bizler bir turlu olumu genc insanlara konduramayiz.Sevgili Esra(Buyuleyen Mutfak Kokusu)'da bu gencecik insanlardan biri idi.
Rabbim mekanini cennet eylesin,geride biraktiklarinada sabirlar versin.
-Gulenay

Tuesday, November 20, 2007


KAYNANA CATLATAN TARIFLER:)
PRATIK PASTA



Tatli yapmaniz gerekiyor ama pisirme islemi yapmak istemiyorsunuz.Yada caniniz yapmak istemiyor:)yada tembel animizdayiz:)Evdede kalan biskulerimiz,meyvelerimiz var.Ozelliklede dislari kararmis muzlarimiz.Ceviz,findik,cikolata parcalari neyimiz varsa yada kalmissa azar azar.Hepsi bu pastanin icinde:)

Cukur bir kaba kalan biskuleri kiriyoruz,muzlari dilimliyoruz,cikolatalri kesiyoruz ufak ufak,findik fistik ne varsa ekliyoruz.Icine bolca krem santi koyuyoruz.Guzelce harmanliyoruz.Tamami ile goz karari.Kelepceli kalibimiza karisimi dokuyoruz.Uzerini aluminyum folyo ile kapatip buzluga koyuyoruz.Ertesi gun servise yarim saat kala asagi indiriyoruz.Uzerine bir sira kresm santi surup cileklerle yada istedigimiz meyvelerle susluyoruz.Kaliptan cikarip servis yapiyoruz.Son derece basit.


Bu tarif kaynana catlatmaz eminim:)Hatta tembel gelin isi dermisim:)ama pratik hanimlarin hosuna gidecektir:)Kaynana Catlatan tariflerde gorusmek uzere:))
Etkinligi http://laledensecmeler.blogspot.com/ adresinden izleyebilirsiniz.
Sevgilerimle...
Posted by Picasa

Friday, November 09, 2007





TARLADAN KISA HAZIRLIK


Bu yil her sene oldugu gibi sebze meyve ciftliklerine gittik esimle ve arkadaslarimizla.
Ciftliklerin en sevdigim ozelligi hem elimizle topluyor olmamiz hemde organik tadinda bir iki ayda olsa herseyi tadinda yeme luksumuzn olmasi.Ozellikle domates,biber ve patlicani turk tadinda yiyoruz.Ozellikle kizartmada:)

Bende hersenenin bu aylarinda topladiklarimla kisa hazirlik yaparim annemden gordugum kadari ile.

Tursu kurarim,buzluga atarim,konserve yaparim.Kisin tabiri caiszde bizlere katik olur.Sevdigimiz lezzetleri yemis oluruz.
Bu sene neler yaptigimi teker teker anlatayim.


Patlican
Topladigim uzun patlicanlari alacali soydum,kizarttim ve buzluga birer pisirmelik posetlerde attim.Karniyarik yapiminda kullaniyorum.

Topan patlicanlari kozluyorum.Herbirini aluminyum folyaya sarip ocagin uzerinde kozluyorum.
Kabuklarini soyup birer ikiser posetlere kozlenmis atiyorum.Salatalarda,hunkarbegendide kullaniyorum.

Yine uzun patlicanlari halka seklinde dilimleyip kizartiyorum.Onlarida kizartma yada zeytinyagli patlican yapiminda kullaniyorum.


Biber
Biberlerin kucuk olanlarini yikayip saplarini koparip cigden posetlere birer kizartmalik koyuyorum.Buzluktan buzlu sekilde cikarip kizgin yaga atiyorum.Sanki tazecikmis gibi bir tadi oluyor.Ayni tasesi gibide kizariyorlar.

Biberler buyuk ise onlarin tohumlarini cikartip halka seklinde dogruyorum.Birer kullanimlik halinde buzluga koyuyorum.Bunlardan ise yine kucuk kup kizartma,menemen,bulgur pilavi gibi yemeklerde kullaniyorum.Yada sadece kizartip domates soslu kizartma yapiyorum.


Domates
Domateside yikayip kup halinde dograyip buzluk posetlerine birer pisirimlik seklinde atiyorum
.
Yada yumusak olanlarini rendeliyorum.Tencerede yagla beraber pisiyorum.Kavanoza koyup sicakken kapagini kapatip kavanozu tesr ceviriyorum.Kapak vakumlaniyor.Yada kaynar suda kavanozlari tesr cevirip kaynatiyorum.Kis boyunce yemek ve corbalara kullanilicak bir sos oluyor.

Taze Fasulye
Tase fasulyeleri ise yikadim.Ayikladim ve ince sekilde kestim.Bir tencerede sogani kavurdum vede ardinda taze fasulyeleri kavurdum.Kavurma isleminden sonra posetlere koydum.

Salca ve Salca sosu
Domatesleri kabaca dogruyorum,uzerlerini tuzlayip bir kac gun eksitiyorum.Sonra kevgirden geciriyorum.Cikan suyuda tulbentten gecirip kalan posasini guneste kurutuyorum.

Kalan domates suyu ise tatli kavanoz salcasina a ekleyip tuzluyorum.Onuda guneste kurutuyorum.Tatli salcalar sanki taze ev salcasi gibi oluyor.

Salcalik biberleri kafa kisimlarini kesip butunce hasliyorum.Kabuklarini soyuyorum.Kevgirden gecirip tuzluyorum.Ve firinda pisiriyorum.Buda salca ile sos arasi brisey oluyor.

Bir baska yontem ise biberleri cigden rondodan geciciyorsunuz.Icine bir iki domates rendeleyip kavuruyorsunuz.Tuzunu ekleyip firinda pisiriyorsunuz.Buda baska bir cesidi oluyor.

Tursular

Yine tarladan topladiklarimi guzelce yikadim.Kavanoza yeslertirdim hepsini.Bir bas sarmisagi ayikladim.Butunce icine attim kavanozun.Hereyerine dagilmasini sagladim.Kavanozun beste biri sirke,kalanini tuz,1 yemek kasigi limon tozu ve tuz ile beraber kavanoza koydum.Gunesli penceremin onunde oldular.

Lahana tursum icinde ayni yontemi uyguladim.

Domates soslu sivribiber tursusu.
Bu tursu icin yumusak domatesleri rendeledim.Kavanoza sirasi ile bir sira sivri biber bir sira domates rendesi seklinde siraladim.Islem bitince sadece tuz ve alana kadar sirke ekledim.Bu tursuda aci severlere sosuna ekmek batira batira yenen guzel bir tursu oluyor.

Ben bu resimleri cektigimde ve post yazma niyetimde iken kisa hazirlik etkinligini bilmiyordum.Bu vesile ilede etkinlige katilmis oluyorum.:)Etkinlik ev sahibesi Mahzun Prenses.Kolayliklar diliyorum kendisine.





Posted by Picasa

Friday, November 02, 2007



YALANCI ICLI KOFTE


Tarifi defterimi karistiriken buldum.Bu Ramazan ayinda bu tarifte cok yaptiklarimdandi.Hem hazirlayip bir kac gun dolapta kizarmadan durmasida baska bir pratik ozelligi idi.Yogurdum ve saklama kaplarina koydum.Misafir geldikce cikarttik kizarttim.Ortada citir citir bir cesit olmus oldu.


Malzemelri soyle,

Dis malzemesi icin;
-3 adet patates
-Yarim su bardagi kasar rendesi
-2 yemek kasigi un
-Tuz karabiber vede yarim cay bardagi siviyag.


Ic malzemesi icin;
-1 adet kuru sogan
-150-200 gram kadar kiyma
-Yarim su bardagi ceviz
-bir tutam maydonoz vede baharat.


Kizarmasi icin;
-1 adet yumurta
-1 paket pane harci(Maggi benim favorim)


Patatesleri haslayip sicakken rendeliyoruz.Malzemelrini ekleyip yoguruyoruz.Yapisik bir kivam olucak.Hamurumuz hazir.

Kiyma ici icin.Sogani kup kup dograyip yagda kavusuyoruz,sonra kiymayi ekliyoruz guzelce kavurup ocagi kapatiyoruz.Kirilmis ceviz vede maydonozu ekliyoruz.Baharatlarla lezzetlendiriyrouz.


Patatesten bir ufak top alip elimizde avcumuzun icinde pogaca hamuru gibi aciyoruz.Bir kapta su olursa yapisikligi icin kullanabilrisiniz.Icine kiyma harci koyup kofte sekli veriyoruz.
Sekilleri verdikten sonra once cirpilmis yumrutaya sonra pane harcina batirip kizartiyoruz.Sicakkende servis yapiyoruz.

Posted by Picasa

Monday, October 29, 2007

CUMHURIYET BAYRAMINIZI KUTLARIM TUM DOSTLARIM.
SAVASLARIN OLMADIGI,BARIS DOLU,HUZUR DOLU, HICBIR ANANIN YUREGININ YANMADIGI, BEREKETLI,FERAH BIR ULKEDE YASAMAK VEDE EVLATLARIMIZI ULKEMIZDE BUYUTEBILMEK DILEGIMLE.

Friday, October 26, 2007


iZMIR PILAVI



Dogrusu bir Izmir'li olarak bir pilavimiz oldugunu bilmiyordum:)Arkadasim Nilay sayesinde ogrendim.Nilay'in cok guzel tariflerinden biri bu pilav.Ogrendigim ve denedigimden beri cok sik yaptim.Hatta Ramazan ayinin cok sik pisen pilavi idi:)Esiminde cok sevmesi cabasi.Zengin bir pilav oldugunu dusunuyorum.




Ben kisaca anlatayim yapilisini Tarifin orjinal linki burada.Sevgili Nilay'cigimda sevgilerimi gondereyim bu vesile ile.
Yapilisi kisaca,


Bir adet sogani kup kup doguruyoruz,yagda kavuryoruz.Ardindan dogradigimiz kucuk kayisilari,kus uzumlerini,kirilmis cevizi,kus uzumunu,samfistigini ekliyoruz.Biraz karabiber,tarcin vede azcik sekeride ekliyoryz.Sicak suyu ekliyor kaynatiyoruz vede islatilmis suzulmus pirinci ekleyip kisik ateste pilavi pisiriyoruz.



Gorunumude tadida cok guzel.Kayisi hos bir lezzet veriyor hele kitir cevizler.Ama ben malzeler konusunda kendim oyanam yaptim.Kayisiyi daha az koydum,ceizleri daha cok baharat ise azalttim.Miktarlar tamamiyle size kalmis.


Simdiden afiyet olsun.Bir kezde olsa deneyin bence.

Friday, October 19, 2007




MINIK ELLER'DEN MINIK PEYNIRLI POGACALAR.


Herkese merhaba,yine etkinlik zamani.Ama bu sefeki etkinlik pek eglenceli bence.Oglumla mutfaga girdik mutfaga:)biz zaten herseyi oglumla yapiyoruz bu ilk girisimiz degil.Ama oglumun ilk resimli tarifi idi:)Kofteden sarmaya herbirseyi oglumla yapiyoruz malum tek oldugumuz icin el mecbur giriyoruz beraber.Yoksa mutfakta annesine is yaptirirmiki benim oglum.
Benim peynir yemeyen oglum icin yaptigim peynirli tariflerden biri.Mayasiz pogaca ama kucucuk porsiyonlarda yapilmis sekli sadece.Ellerinde meyve suyu ile kucucuk yiyorlar.Furkan peyniri sadece borek yada omlette tukettigi icin yapicak cok birseyim yok.Bu tarifler kurtarici benim icin.
Oglum Furkan basta Selen Ablasi'na tesekkur eder bu etkinlik icin ve tum teyze ve ablalarinin ellerinden oper:)
Selencim bu eglenceli, bir okadarda yeni seyler ogrenecigimiz etkinlginde basarilar diliyorum.
Sevgilerimizle.
Furkan ve annesi:)

Pogacamizin Tarifi ise soyle;

-125 gr.margarin oda sicakliginda
-1 yumurta
-1 cy bardagi sivi yag
-1 cy bardagi yogurt
-kabartma tozu,tuz
-aldigi kadar un ve uzeri icin yumurta sarisi ve corekotu
-Peynirli ic
Malzemelri karistirip yumusak bir hamur yapiyoruz.Hamurdan bezeler koparip icerisine peynirli icimizi koyuyoruz.Uzerlerine yumurta sarisini surup pisiriyoruz.Yumurtayi ozellike Furkan surdu teyzeleri:)

Tuesday, October 16, 2007




RUS SALATALI KANEPELER


Ben borekci vede salataci olarak :)yine bilindik ama suslemsi farkli bir kanepe cesidi vermek istedim.Hemde sik duruyor.


Kepek ekmeklerini ucgen sekillerde kesiyoruz vede uzerlerine rus salatasini koyuyoruz.Salatalikla susluyoruz.Son derece guzel ve doyurucu bir kanepe oluyor.
Rus salatasi tarifim bir kac evvelki postumda yayinlamisim.Buradan ulasabilrisiniz.
Tarifi sadece susleme fikri olsun diye yayinliyorum.Umarim isinize yarar.
Sevgilerimle


Posted by Picasa

Saturday, October 13, 2007

BAYRAM TEBRIGI,BAYRAM ANISI,BAYRAM TATLISI...KISACASI HERKESE HAYIRLI MUTLU BAYRAMLARRRR:)))
Yogun gecen ramazan ardindan yine buradayim.Cok ozur diliyorum ben erikli keki verdim yok oldum:)ama Masallah Ramazan bereketi idi dostlarim:)Misafirler davetler derken gece yastigi ancak bulabiliyordum.Dolayisi ile bloguma ugrayamadim.Simdiden tebrik yazan dostlarima cok tesekkur ederim.Erikli kekin yorumlarina bayram sonrasi son hiz cevap yazicam nasipse.
Bu satirlari okudugunu bildigim Malta'dan Medine'yevarana kadarsevdigim tum dostlarim,blog arkadaslarim,ailem vesevdiklerim.BAYRAMINIZ BAYRAM TADINDA OLSUN .BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
Ben benden bahsedip sizin caninizi sikmyacagaim.Ama uc sene evvel Portakal Agacin
da cikan Bayram Anilari kismindaki yazimi yayinliyacagim.Kendi yazimi kendi blogumda yayinlamak bugune nasibmis.O gun ne yazmis isem bugun de oyleyim iste.Allah gurbette olan herkese sabir versin.Yazimi okumak isterseniz BURAYA TIKLAYIN.
Simdi oglusumun bayramligini utuleyecegim.:)))ilk bayramligi cunki.O bizim buradaki bayram sekerimiz sevincimiz.Simdiden herkese sevgilerimle guzel dilkelerimle.BAyram sonrasi gorusmek uzere.(sekerparetarifi ile:)

Saturday, September 22, 2007







ERIKLI TURTA




Bu tarifi bir arkadasimin annesi cok siklikla yapardi.Cok eski bir tarif olarak kalmis defterimde.Markette Turk murdum erigi gorunce hemen yapayim istedim.Cikardigi renk ve hafif eksimsi tadi ile hos bir tarif.




Tarifi ise soyle;




-3yumurta


-1/5 su bardagi seker


-1.5 cay bardagi siviyag


-Yarim su bardagi cekilmis ceviz


-kabartma tozu


-kek kivaminda olcak sekilde aldigi kadar un.(ben 2 su bardagi kadar kullandim)


-15 adet kadar kirmizi murdum erigi.Cekirdekleri cikarilmis ortadan ikiye kesilmis.






***Erikleri yikadiktan sonra ortalarindan ikiye kestim.


***Cekirdek yataklari yukariya bakicak sekilde yaglanmis kek kalibima siraladim.


***Kek karisimini cirpip eriklerin uzerleri ortulucek sekilde doktum.


***350F(175C)kabarana kadar pisirdim.


***Soguduktan sonra kalibi ters cevirip servis yaptim.




Degisik meyvelerdende deneyebilrisiniz.Ozellikle kayisida hos oluyor.Arzuya gore meyveleri kcuk dograyip kek karisiminda eklenirse daha zengin bir ic olur.





IFTAR DAVETIM.

En sevdigim ay olan Ramazan ayi sukur ki geldi.VE ben elimden geldigince,sagligim elverdigince misafir agirlamaya calisiyorum.Bereketine cok inandigim bu ayda.Evimde ne kadar cok orucluya iftar ettirsem o kadar sevap vede berket olacagina inaniyorum.VE diyorumki Allah'im sagligim oldugu muddetce sonuna kadar misafirimi eksim etme.Insallah soframda nice misafirler doyururum.

Ozellikle Turkiye'den uzaklarda olupta ramazani azda olsa hissetmeye calismak bizim elimizde.Bari bu firsati elimizden geldiginde degerlendirelim diye dusunuyorum.
Sofram aslinda sadece kizlara hazirlanmisti:)bir kac bekar arkadas diye dusunurken hesapta olmayan sebeplerde misafir sayimda ,gelen misafir cesitliligide artti.Misafirlerim arasinda Texastan konusmaci olarak gelen bir hanimda vardi.Dun geceki Diaolog Dinner programinin konusmacisi idi.Boylelikle yari resmi,yari samimi bir sofra olmusmus oldu.Ben her halukarda ev sahibiydim :))sayiyi artikrtdik okadar:)Umarim herkes memnun olmustur bu davetten.

Sofrada resmini cektiklerimin tarifini verecegim sadece.Tarif verecek cokda brisey yok aslinda ama yinede yazayim ben.Birde corba bu sofraya ait degil:)Onu bir kac gun once yapmistim.Simdiden soylemekte fayda var.Sonra biz bu corbadan icmedik olmasin:)Diger yemekleri bir posta sigdirmak bana guc olucak.Bu vesile ilede bu ayin etkinligi olan RAMAZAN isimli yemek etkinliginede katilmis olucam.Ev sahibesi Sevgili Diyalog Yemekleri.Etkiligi linketen takib edebilrisiniz.
Bir tasla iki kus vurms olmanin sevinci ile ben ayriliyorum:)
Bereketli Sofralar dilerim.







BULGURLU TARHANA CORBASI

-10 yemek kasigi ev tarhana

-2 su bardagi (pismis bulgur benim bir gun onceden kalan bulgur pilavindan idi)
-1 adet tavuk bulyon
-2-3 yemek kasigi domates salcasi
-Su varsa tavuk suyu.
Evimde kalan bulgur pilavini degerlendirme maksatli yapilmisti bu corba.Cokda guzel ve bereketli oldu.Ben kalan hic bir seyi atamadigim icin degerlendirme yollarin genelde tercihim.Eger o anda yapmiycaksamkalan bulgur yada pilavi sogutuya koyar onlarla corba yaparim.Yayla corbasinida genelde bu sekilde yaparim.
***Tencereye yag ve salcayi koyup biraz kavurdum.Sonrada bulguru ekleyip beraber kavurdum.Bu karisimia nane ve pulbiber ve karabiber ekledim.
***Cukur bir kapta su ile eritmis oldugum tarhanayi bu karisima ekledim.(topak olmamasi icin)
***Uzerine ortalama 6-7 su bardagi sicak suyu ve icine tavuk bulyonu ekledim.
***Tarhananin koyulasma kivamina gore sicak su ile acabilrisiniz.
***Corbayi once orta dereceli ateste yarim saate yakin piisirdim.Ve kizarmis ekmekle servis yaptim.
KARISIK YESIL SALATASI
-Kivircik marul,havuc,misir.domates.
***Resimdeki gibi bir salata oldu:)
RUS SALATASI
-3 adet haslanmis patates
-3 adet haslanmis havus
-Yarim su bardagi bezelye
-1 su bardagi kup dpgranmis kornison tursu
-Sevdiginiz kivam ve yogunluga gore mayonez.(ben 2 su bardagi kadar koydum)
-tuz
Not;Malzemelerin cekme durumuna gore mayonezi servise yakin biraz daha ekleyebilrisiniz.
Cevizli Havuc Ezme Salata'ya buradan,
Yaprak Sarma tarifine buradan,
Antep Usulu Mercimek corbasina buradan ulasabilriniz
Sofrada olupta resme sigdiramadiklarim;
-Tavuklu mantarli guvec.
-Firinda peynirli makarna
-Antep Usulu Mercimek Corbasi
-

Friday, February 22, 2008

YUMURTALI KEPEKLI EKMEKLER


Hayatin yogunlugundan,yorgunlugundan,hizla akan zamana dur deyemeyisimizdenmidir bilinmez gunleri sayamaz oldum.Sabahin oldugunu gecede yattigimi biliyorum.Aradada gunu yasadigimi:)aradada buraya bir resim ekledigimi:)Etkinlikler olmus:)hatta gecmis bende oyyyleee iste arada kendimce birseyler ekleyip cikariyorum:))benimki bukadar artik naparsiniz.Bir surede boyle olucak...


Bu ekmekler Toledo'da yasiyorken poz vermislerdi bana.Kucuk penceremin kenarindan.O cok sevdigim evimin yesil cimenlere es penceresinden.Etkinlik icin cok gec ,sadece poz vermek icin burdayiz:)ben cok severim kahvaltida bu yumurtali ekmekleri.Geride agir bir koku kalmis olsada mutfakta arada bence iyi gidiyor.Hatta uzerine salca lutfen:)Biber tercigimdir.Sadece ekmeklerim kepekli idi hatirladigim.


Tarif vermek ne kadar dogru bilinmez ama ben yinede once kendim icin yaziyorum bu basit tarifi.Eminim hepiniz, herkez biliyordur bunu.Bayat ekmekleri degerlendirmek icin birebirdir.Ekmek adedine gore yumurta,biraz sut ve tuz cirpilir.Ekmekler bulanir vede kizgin yagda kizartilir.Bol kalorili pek yaglidir:)kagit havluya cikarmak fayda verir.Uzerleri pek fakir gorunsede yerken pek zengindir.

Ve son olarak bayat ekmekleriniz varsa vede degisik tarifler gormek,yeni bloglara yelken acmak isterseniz www.soframiz.com Hale'ye ugrayin derim.Hale'cim gonderecegim dedim ama firsat bulamadim.Etkinlik bitti simdi dinlen sen azicik.Sevgilerimle.

Posted by Picasa

Wednesday, February 06, 2008



ELMALI CEVIZLI KURABIYELER


Kurabiye yerken elmalar agzima cok gelsin,cevizleri bol olsun diyorsaniz bu sekil bence en uygunu.Cunki malzemesi agza bol gelen hatta tasan bir sekil oluyor.Ben bu halini, icini bol sevdigim icin yaptim.Normalde pogaca sekli veririm ve uzerine pudra sekeri serperim.

-1 stick yumusak margarin (113 gr)
-1 cay bardagi sivi yag
-1 cay bardagi yogurt
-8-9 yemek kasigi toz seker
-Kabartma tozu ve aldigi kadar un


Ic malzemesi icin;


-3 adet elma rendelenmis
-tarcin,ceviz kirigi,vede toz seker(3-4 yemek kasigi)


Tum malzemeleri bir kapta karisitirp yoguruyoruz.Tezgahta merdane yardimi ile dikdortgen aciyoruz.Ortasina ic malzemesini koyup rulo sekli veriyoruz.Ve dilimliyoruz.Uzerlerine tz seker ve tarcin serpiyoruz.Firin tepsisine dizip 180C-350 F)uzerleri pembe olana kadar psisiriyoruz..


Posted by Picasa


SOTELI ISPANAK SALATASI VE REJIM HIKAYELERI:)






Gectigimiz haftalarda Clevland'a arkadaslarimizi ziyarete gitmistik.Bu tariften cok bahsetmistik.Nesrin'cigime ilk firsatta koyucam demistim.Zaten biz kadinlarin konustuklari seyler arasindaki en populer olani rejim:)kilo neyin degilmidir:))Bizimde yine oyle bir gunumzdu.Kilolar,sikintilar ama engel olamadigimiz girtlaklarimiz:)Nesrin Brownici ben borekci oyy oyy.Ama ben yinede bu salatayi tavsiye ediyorum.Ben cok begendim.Son derece saglikli,lezzetli bir tarif.Tarifin orjinali Sevgli Oktay Usta'dan ben sadece eklemeler yaptim.



Nesrin'le bitmek bilmeyen rejim muhabbetlerinin ardindan ne diyeyim ben size.Uc kafadar gecenin bir yarisi cocuklarimizi ve bebek arabalarimizi alip yollarda illlaaa yuruycez kilo vericez askina azapli azapli yuruyup.Yurumunenin sonunda markete girip her birimizin elinde kocaman browni paketleriyle cikisimizi ve ayakta onlari bir guzel yememimizimi:)))yoksa Sumeyra'cigimin tum gun lahana corbasi icipte gecenin yarisi canina tak edip koca paket Herseysi midesine indirmesinimi:))Yada lahana corbasini yemekten sonrami icicez yoksa tatlidans sonrami deyisini:))Gece gunduz tika basa yiyip tig gibi kalan Zehra'ya hayran ve gicik olusumuzumu:)))yaa bu kiz yatmadan once yemeden yatarsa uyuyamiyr ustelik cik cik cikk:))deyisimizimiii:)))Bu rejim hikayeleri bitmiyor:)oyleceeee gidiyor.Kizlar ne gunler vede ne muhabbetlerdi degilmi...




Bu salata kesinlike rejimde olanlara aksam menusudur.Denerseniz simdiden afiyet olsun derim.

Ve tarif kisaca soyle;

***Baby ispanaklari hic kesmeden ,dogramadan yada cok az parcalayarak salata kasemizin ortasina yerlestiriyoruz.
***Uzerine yogurtlu sarmisak yapip dokuyoruz.
***Yine uzerine kavurdugumuz mantarlari ekliyoruz.
***Ve yine kavurdugumuz tavuk parcaciklarini ekliyoruz.
***Cok az zeytinyagi,bol limon suyu ve tuzla final yapiyoruz.Harmanlayip bir guzel yiyoruz.






NOT:Ben icine cok az marulda ekledim.Tavuklari eklemek benim fikrimdi.Daha doyurucu olsun diye.Ve ben uzerine sumakda ekledim.Afiyet olsun saglik olsun.
















Posted by Picasa

Sunday, February 03, 2008


BALIK-LEVREK-FOCA-AMERIKA:)

SEBZELI BALIK

Buda ne demek yani dediginizi duyar gibiyim.:)bu kelimelrden ikisi birlesince mutlu diger ikisi burlesince mutsuz oluyorum.:)Levrek -Foca ikilisi harika bir eslesme:)balik ve Amerika ikilisi ise son derece kotu.Amerika'da balik bence husrandir.Ozellikle Izmir'liyseniz,deniz cocugu iseniz.Sahil kasabalarinda izgara balik kulturunuz pek cok ise...Evet Amerika'da balik yemesi kotu.Cesit yok,olanin bacagi kolu yok.Kolu bacagi olanin tadi yok:)))Yani bu fikirler bana ait.Hos ,hayir bence guzeld iyorsaniz lutfen yazin buyrunda size Foca'da bir balik yedireyim.Sonra tartisalim.Aslinda birakin Foca'yi Izmir'd baligin her cesidi her mevsimi bir baska guzeldir.Benim en favorim basliktanda anlasilacagi gibi Levrektir:)Izgara baliklarinida,tava baliklarinida severim.En sevmedigim cesidi bugulama iken burada en cok yaptigim cesidi oldu.Gerek firinda gerekse tencerede yapiyorum.

Bu baliklar sozde Levrekler.Ama bence ucundan kiyisindan degiller.Neyse ben piririyorum yiyoruz ama iste oylesine.Tek guzel yani ogluma baligi sevdirmeye calismak.Ki cok sukur yiyor.

Bu postu arkadasim Faruk icin yayinladim:)Faruk bana neden balik koymadigimi sormus yoksa sevmedigimide....Yani Faruk durum budur:)sevmemmi baligi ama buradaki cesidi sinirli.Ve genelde fileto cikarilmis kuru sekilde oluyor.Insallah ben salmon yapip yayinlicam senin icin.Burada en cok servis edilis sekliyle.Ama bu blogdan uzgunumki balik tarifi imkansizliklar nedeniyle cikmaz.:)bilesin.

Baligin kisaca tarifi ise soyle,Celik tencerenin en alt kismina soganlari halka halka dogradim.USt katina papates halkalrini,ustuen ise uc adet baligi(ayiklanmis,yikanmis).Uzerine ise domates,limon,taze sogan,havuc dogradim.(Furkan icin sebzeli oldu)....Uzerine ise zeytinyagi,limon,tuz ve biraz baharat cesitleri ekledim.Yarim cay bardagi su ekledim tencerenin kapagini kapatip pisirdim.Yumusak bugulama balik oldu.Denemek isterseniz fikir olsun.Turkiye'deki annecigimin aynen bu sekilde yaptigi tadi asla ve kat'i almiyorum ama yinede hoc yoktan iyidir diyor bunada sukur ediyoruz.Yani her halimize hamdolsunn dimi.

Simdilik bu kadar saglikli bir tarifle ayriliyorum.Sevgilerimle

Posted by Picasa

Saturday, January 19, 2008





ALFREDO SOSLU GNOCCHI-KOFTELI GNOCCHI

(ITALYAN MUTFAGINDAN)



Herkese merhaba arkadaslar.Bu etkinlik su ana kadar konusunu ev sevdigim etkinliklerden birisi idi.Dunya mutfaklarindan degisik seyler denemeyi seven ben icin.Tuba'cim harika bir konu secmissin.tkinlik tarifleri Tuba'da kizlar.



Ben Italyan Mutfagindan bir tarif vermek istiyorum.Bu tarifi iki yil once bir yemek kanalindan gormustum.Italyanlarin meshur seflerinden bir bayana ait.Yapilisi ilgimi cekmis ve bizim sevecegimizi dusunmustum.Ben denemeye kalmadan sevgili Alev'cim bir yemek davetinde ikram etti bize buyemegi.Iki sekilde tarif vericem ben.Birisi Alev'in tarifi, soslu sekilde,digeride benimkisi evde degisik dekilde denedigimden.Agiz tadiniza hangisi uyarsa.Gnocchi her yere sikisan guzel bir yemek.


Alev'cim ellerine saglik.Gercekten cok guzeldi.Evde defalarca denedik yedik biliyorsun.
Tesekkur ederim canim.


Gnocchi patatesten yapiliyor.Internetten,youtube'da aratirsaniz bu isimle yapilis seklini bulabilrisiniz.Cok farkli sekillerde kullanilan bir yemek cesidi.Her iki tarifie veriyorum.Ama orjinal tarifini yazayim once.



Gnocchi Orjinal ev yapimi tarifi



4 adat patates
1 yumurta
300 gr un
tuz -zeytinyagi
2 tutam tuz
1 tutam karabiber


Patatesleri hasliyoruz.Rendeliyoruz.Cukur bir kabin icinde icine 1 adet yumurtayi kiriyoruz.Yoguruyoruz.Un ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.En son tuz ,zeytinyagi ve karabiberi ekliyoruz.Patatesimiz hamur kivaminda oluyor.Hamurumuzdan toplar kesiyoruz.Elimizle uzun rulo sekli verip kucuk kucuk kesiyoruz.Kesmis oldugumu papatesleri unlu bir kaba koyuyoruz.


Ayri bir tencereye sicak su koyuyoruz ,tuz ekliyoruz ve kaynatiyoruz.Kucuk kesilen papatesleri icinde atip 2.dak.hasliyoruz ve kevgirle aliyoruz.Bundan sonra istedgimiz sekilde kullaniyoruz.Gnoccihiyi hazir bulamayanlar icin tarifi bu sekilde idi.




Alfredo Soslu Gnocchi


Malzeme
· 1 paket gnocchi ( makarna’larin oldugu bolumde yada Italyan urulerinin satildigi bolumde bulabilirsiniz)
· 1 adet yesil, 1 adet sari kabak
· 1 paket (8 oz) mantar
· 1 cup kiraz domates (200ml)
· 3/1 stick tereyag( 1 stick 113 gr)
· Kiyilmis maydanoz



Alfredo Sos
· 2 paket krema (Heavy Whip Cream) 8 oz=236 ml
· Yarim cup rendelenmis Parmesan peyniri
· 1 tablespoon tereyag (1 yemek kasigi)
Yapilisi
Kabaklar,mantarlar kucuk kucuk dogranir. Domatesler ikiye bolunur. Tencereye yada tavaya (wok tava oldukca uygun bu is icin) 3/1 tereyag tavaya alinir,yag altin sarisi rengini alinca gnocchiler tavaya konularak 2 dakika sotelenir, Daha sonra sirasi ile kabaklar,mantarlar ilave edilip sebzeler diri kalacak sekilde sotelenir. (sebzelerin yumusamamasi gerek,yerken kitir kitir agiza gelmesi lazim) En son domatesler ilave edilir. Ote yandan ayri bir tencerede 1 tablespoon yag eritilir,kremalar eklenir 5-7 dakika kaynatilir( kisik ateste olmasi gerekir,yoksa tasabilir) en son yarim cup Parmesan peyniri ilave edilip kivam alana kadar kaynatilir. Bu sos servis edilmeden once sicak gnocchilerin uzerine dokulup,guzelce harmalanir. En son kiyilmis maydanoz ilave edilir. Servis sirasinda istenirse uzerine Parmesan dokulebilinir.



Kofteli Gnocchi


Bu tarifte benim evde siklikla yaptigim sekli.



Yarim kilo kiyma (kofte yapilicak)
2 su bardagi gnocchi
1 adet yesil biber(Amerika'daki buyukleren)
1 adet kuru sogan,2 yemek kasigi salca
2adet domets rendesi
yarimcay bardagi su
Yarim demet maydonoz.


Yarim kilo kiymadan once klasik kofte yoguruyouz.Sonra onlari top top yuvarliyoruz findik boyunda.genis bir tencerede once kuru sogani yemeklik soteliyouz.Ardindan biberi ekliyoruz sotelemeye devam ediyoruz.Kofteleride ekleyip kapagi acik kavuruyoruz.Kofteler pisince salca ve domatesini ekleyip kapagini kapatiyoruz.Son olarak suyunu ekleyip 15-20 dakika kisik ateste pisiriyoruz.Uzerine karabiber ve tuz ekliyoruz.


Kaynattigimiz suyun icinde gnocchileri hasliyoruz 2 dakika.Kevgirle alip pismekte olan yemegimize ekliyoruz.10 dak.kadarda gnocchilerle beraber pisiyoruz.Yemegimiz hazir.

Her iki tarif icinde afiyet olsun.















Saturday, January 12, 2008



UC KATLI YUFKA BOREGI


Burada hazir yufkadan tarif verme fakiriyiz desem:)hicde yanilmis olmam sanki.Bloglarda oyle guzel hazir yufkadan borek cesitleri goruyorumki cok hosuma gidiyor.Ama Amerika'ya uzun yollardan gelen yufka buraya bir haylice pahali olarak geliyor.Tazeligini koruyamamsi ise cabasi.



Izmir'e gidince yufkacimizdan aldigim tazecik tul gibi yufkalarla emin olun alakasi olmuyor.Ama nefis iste canimizin istegini giderecek kadarda guzel oluyor.Ben yufkalarimi Turkiye'den getirmistim.Poset icinde uclu halde satiliyordu.Bir sure buzlugumda sakladim.


Malzemeler
-3 adet yufka
-Ara katlarina surmek icin 1 yumurta,yarim su bardagi sut,yarim su bardagi yag vede tuz.
-Ic malzemesi(peynirli,patatesli,kiymali arzuya gore degisik hazirliyabilrisiniz)
-Uzeri icin 1 yumurta sarisi,corekotu susam karisimi


Yufkalari sirasi ile serdim.Herkatina sivi karisimdan surdum.Ucuncu katinada surdum.Ve Boregi ucgen parcalara boldum.Herbir ucgenin icine ic malzemesini koyarak rulo yaptim.Firin tepsisine dizip uzerlerine yumurta sarisi surdum.Corek otu ilede susledim.

not;bu borekleri tarifteki sekilde yapip buzlugunuzda saklayabilirsiniz.Yemek istediginiz zaman buzluktan cikarip' uzerlerine yumurta sarisi surup 'cozulmelerini beklemeden ,isinmis firinda kizarana kadar pisebilirsiniz.Buzlukta saklmak isterseniz ic malzemesi olarak peynirli ic kullanmanizi oneririm.

Posted by Picasa

Monday, December 31, 2007


Iyi yillarrrrrr:)))))


Bu satirlari okuyan sevgili blog dostlarim,arkadaslarim,ailem,akrabalarim,tanidik tanimadik tum okurlarim.Hepinize iyi bir yil gecirmenizi diliyorum.Insallah hepimizin saglikla,mutlulukla,huzurla,ailelerimiz ve sevdiklerimizle gecirecegimiz bir yil olsun.Hastalarimiz sifa,dertlilerimiz deva,sikinti icindeki tum herkese ferahliklar diliyorum.Dostluklarimiz hic bozulmasin,dahada artsin...Herkese sevgilerimi gonderiyorum...Resim sadece kutlama makstli :))tarif neyin yok yani:))))

Posted by Picasa

Friday, December 21, 2007

RECELLI KURABIYE

Kurabiyeyi esim pek sevmis,eve geldi anlatti.Banada ertesi gun arkadasimi arayip tarifi almak dustu.Tukrmen arkadasim Gulsat'in kurabiyesi bu.Onun elinden guzel,ona ait.Saol Gulsat'cim senin sayende ogrendim bu kurabiyeyi.


Malzemeler
-1 stick yumusak margarin (113gr)
-3 yemek kasigi pudra sekeri
-1limon yada poratakal rendesi
-1 yumurta(sarisi ice-beyazi disa)
-Kabartma tozu,vanilya
-Aldigi kadar un
-findik kirigi(ceviz kirigi)-marmelat(disi icin)

Margarin ve pudra sekerini guzelce yoguruyoruz.Icine diger malzemelri koyup hamuru tamamliyoruz.Hamurdan ceviz buyuklugu kadar koparip yuvarliyoruz.Ortalrini cukur bastiriyoruz.Once yumurtanin akina sonrada findik kiriklarina buluyoruz.Firinimizi onceden isitiyoruz 180C-350F.Ve kurabiyeleri pisiriyoruz.
Kurabiyeler pistikten sonra biraz sogumasini bekliyoruz 10 dk.Cukur kisimlarina ise marmelatimizi yerlstiriyoruz.Marmelati agiz tadimiza uygun istedigimizle degistirebiliriz.
Posted by Picasa

Monday, December 10, 2007

ERZURUM UN HELVASI-VEDE ACIKLAMA

Arayi cok actim dimi:(ama sebebi bilinmez icimde bir sogukluk vardi.Elim varmadi hic birseyler eklemeye.Ne bloguma eklemeye nede arkadaslarimin guzel bloglarini ziyaret etmeye.Kendimi tembel blogcu ilan ettim hatta:)Arkadaslar saolun yoklugumu hissetmeniz,aramaniz sormanizla cok mutlu oldum.Insallah toparliyayim kendimi:)

Zehra'cim sende hatim etmekten kurtulmus oluyorsun bu sekilde:)))
Gelelim Helva'ya.
Helvayi cok sevmem aslinda ama bu helva hayatimda yedigim en guzel helvaydi diyebilirim.Bu Helva'yi Fanda'cigimin annesi Gunay Teyzem yapti.Kendisi Erzurum'lu.Tadinin farki belkide bundandi bilemiyorum.Birde guzel suslediki.AMa Gunay Teyze'cim el aliskanligi sekilde yaptigi icin tarifi Merdiye'cigime ait.Guzel arkadasim seni tanidigima cok sevindim.Tarif icin tesekkur ederim.Gunay Teyze'me vede Merdiye'me.

Tarif ve yapilisi su sekilde.

115 gr tereyag-1.5 su bardagindan bir yemek kasigi fazla un-3/4 su bardagi su ve 1 su bardagi seker (serbet icin)

Yag eritilir. Un uc kerede dokulerek kavrulur. Helva kavruldukca rengi koyulasir ve kivam alir. Helvanin rengi istege gore ayarlanabilir. Kavrulma isi bittikten sonra sogutulmaya birakilir. Serbet, bir su bardagi sekere bir su bardagindan biraz az su ilave edilerek kivamli sekilde elde edilir. Bu serbet iyice sogutulur ilik hale gelmis helvaya karistirilarak eklenir. Baslangicta helvanin kivami sulu gibi gorunse de karistirildikca katilasir. Daha sonra helva yayvan tabaklara aktarilir. Uzeri bir catal yardimiyla sekil verilerek suslenir. Istege gore ceviz parcaciklari ilave edilerek servis yapilir. Afiyet olsun
Posted by Picasa

Friday, November 23, 2007

"HER NEFIS OLUMU TADACAKTIR"(Al-i Imran Suresi;185)
Elbet olum bir gun bizimde kapimizi calicak.Ama bizler bir turlu olumu genc insanlara konduramayiz.Sevgili Esra(Buyuleyen Mutfak Kokusu)'da bu gencecik insanlardan biri idi.
Rabbim mekanini cennet eylesin,geride biraktiklarinada sabirlar versin.
-Gulenay

Tuesday, November 20, 2007


KAYNANA CATLATAN TARIFLER:)
PRATIK PASTA



Tatli yapmaniz gerekiyor ama pisirme islemi yapmak istemiyorsunuz.Yada caniniz yapmak istemiyor:)yada tembel animizdayiz:)Evdede kalan biskulerimiz,meyvelerimiz var.Ozelliklede dislari kararmis muzlarimiz.Ceviz,findik,cikolata parcalari neyimiz varsa yada kalmissa azar azar.Hepsi bu pastanin icinde:)

Cukur bir kaba kalan biskuleri kiriyoruz,muzlari dilimliyoruz,cikolatalri kesiyoruz ufak ufak,findik fistik ne varsa ekliyoruz.Icine bolca krem santi koyuyoruz.Guzelce harmanliyoruz.Tamami ile goz karari.Kelepceli kalibimiza karisimi dokuyoruz.Uzerini aluminyum folyo ile kapatip buzluga koyuyoruz.Ertesi gun servise yarim saat kala asagi indiriyoruz.Uzerine bir sira kresm santi surup cileklerle yada istedigimiz meyvelerle susluyoruz.Kaliptan cikarip servis yapiyoruz.Son derece basit.


Bu tarif kaynana catlatmaz eminim:)Hatta tembel gelin isi dermisim:)ama pratik hanimlarin hosuna gidecektir:)Kaynana Catlatan tariflerde gorusmek uzere:))
Etkinligi http://laledensecmeler.blogspot.com/ adresinden izleyebilirsiniz.
Sevgilerimle...
Posted by Picasa

Friday, November 09, 2007





TARLADAN KISA HAZIRLIK


Bu yil her sene oldugu gibi sebze meyve ciftliklerine gittik esimle ve arkadaslarimizla.
Ciftliklerin en sevdigim ozelligi hem elimizle topluyor olmamiz hemde organik tadinda bir iki ayda olsa herseyi tadinda yeme luksumuzn olmasi.Ozellikle domates,biber ve patlicani turk tadinda yiyoruz.Ozellikle kizartmada:)

Bende hersenenin bu aylarinda topladiklarimla kisa hazirlik yaparim annemden gordugum kadari ile.

Tursu kurarim,buzluga atarim,konserve yaparim.Kisin tabiri caiszde bizlere katik olur.Sevdigimiz lezzetleri yemis oluruz.
Bu sene neler yaptigimi teker teker anlatayim.


Patlican
Topladigim uzun patlicanlari alacali soydum,kizarttim ve buzluga birer pisirmelik posetlerde attim.Karniyarik yapiminda kullaniyorum.

Topan patlicanlari kozluyorum.Herbirini aluminyum folyaya sarip ocagin uzerinde kozluyorum.
Kabuklarini soyup birer ikiser posetlere kozlenmis atiyorum.Salatalarda,hunkarbegendide kullaniyorum.

Yine uzun patlicanlari halka seklinde dilimleyip kizartiyorum.Onlarida kizartma yada zeytinyagli patlican yapiminda kullaniyorum.


Biber
Biberlerin kucuk olanlarini yikayip saplarini koparip cigden posetlere birer kizartmalik koyuyorum.Buzluktan buzlu sekilde cikarip kizgin yaga atiyorum.Sanki tazecikmis gibi bir tadi oluyor.Ayni tasesi gibide kizariyorlar.

Biberler buyuk ise onlarin tohumlarini cikartip halka seklinde dogruyorum.Birer kullanimlik halinde buzluga koyuyorum.Bunlardan ise yine kucuk kup kizartma,menemen,bulgur pilavi gibi yemeklerde kullaniyorum.Yada sadece kizartip domates soslu kizartma yapiyorum.


Domates
Domateside yikayip kup halinde dograyip buzluk posetlerine birer pisirimlik seklinde atiyorum
.
Yada yumusak olanlarini rendeliyorum.Tencerede yagla beraber pisiyorum.Kavanoza koyup sicakken kapagini kapatip kavanozu tesr ceviriyorum.Kapak vakumlaniyor.Yada kaynar suda kavanozlari tesr cevirip kaynatiyorum.Kis boyunce yemek ve corbalara kullanilicak bir sos oluyor.

Taze Fasulye
Tase fasulyeleri ise yikadim.Ayikladim ve ince sekilde kestim.Bir tencerede sogani kavurdum vede ardinda taze fasulyeleri kavurdum.Kavurma isleminden sonra posetlere koydum.

Salca ve Salca sosu
Domatesleri kabaca dogruyorum,uzerlerini tuzlayip bir kac gun eksitiyorum.Sonra kevgirden geciriyorum.Cikan suyuda tulbentten gecirip kalan posasini guneste kurutuyorum.

Kalan domates suyu ise tatli kavanoz salcasina a ekleyip tuzluyorum.Onuda guneste kurutuyorum.Tatli salcalar sanki taze ev salcasi gibi oluyor.

Salcalik biberleri kafa kisimlarini kesip butunce hasliyorum.Kabuklarini soyuyorum.Kevgirden gecirip tuzluyorum.Ve firinda pisiriyorum.Buda salca ile sos arasi brisey oluyor.

Bir baska yontem ise biberleri cigden rondodan geciciyorsunuz.Icine bir iki domates rendeleyip kavuruyorsunuz.Tuzunu ekleyip firinda pisiriyorsunuz.Buda baska bir cesidi oluyor.

Tursular

Yine tarladan topladiklarimi guzelce yikadim.Kavanoza yeslertirdim hepsini.Bir bas sarmisagi ayikladim.Butunce icine attim kavanozun.Hereyerine dagilmasini sagladim.Kavanozun beste biri sirke,kalanini tuz,1 yemek kasigi limon tozu ve tuz ile beraber kavanoza koydum.Gunesli penceremin onunde oldular.

Lahana tursum icinde ayni yontemi uyguladim.

Domates soslu sivribiber tursusu.
Bu tursu icin yumusak domatesleri rendeledim.Kavanoza sirasi ile bir sira sivri biber bir sira domates rendesi seklinde siraladim.Islem bitince sadece tuz ve alana kadar sirke ekledim.Bu tursuda aci severlere sosuna ekmek batira batira yenen guzel bir tursu oluyor.

Ben bu resimleri cektigimde ve post yazma niyetimde iken kisa hazirlik etkinligini bilmiyordum.Bu vesile ilede etkinlige katilmis oluyorum.:)Etkinlik ev sahibesi Mahzun Prenses.Kolayliklar diliyorum kendisine.





Posted by Picasa

Friday, November 02, 2007



YALANCI ICLI KOFTE


Tarifi defterimi karistiriken buldum.Bu Ramazan ayinda bu tarifte cok yaptiklarimdandi.Hem hazirlayip bir kac gun dolapta kizarmadan durmasida baska bir pratik ozelligi idi.Yogurdum ve saklama kaplarina koydum.Misafir geldikce cikarttik kizarttim.Ortada citir citir bir cesit olmus oldu.


Malzemelri soyle,

Dis malzemesi icin;
-3 adet patates
-Yarim su bardagi kasar rendesi
-2 yemek kasigi un
-Tuz karabiber vede yarim cay bardagi siviyag.


Ic malzemesi icin;
-1 adet kuru sogan
-150-200 gram kadar kiyma
-Yarim su bardagi ceviz
-bir tutam maydonoz vede baharat.


Kizarmasi icin;
-1 adet yumurta
-1 paket pane harci(Maggi benim favorim)


Patatesleri haslayip sicakken rendeliyoruz.Malzemelrini ekleyip yoguruyoruz.Yapisik bir kivam olucak.Hamurumuz hazir.

Kiyma ici icin.Sogani kup kup dograyip yagda kavusuyoruz,sonra kiymayi ekliyoruz guzelce kavurup ocagi kapatiyoruz.Kirilmis ceviz vede maydonozu ekliyoruz.Baharatlarla lezzetlendiriyrouz.


Patatesten bir ufak top alip elimizde avcumuzun icinde pogaca hamuru gibi aciyoruz.Bir kapta su olursa yapisikligi icin kullanabilrisiniz.Icine kiyma harci koyup kofte sekli veriyoruz.
Sekilleri verdikten sonra once cirpilmis yumrutaya sonra pane harcina batirip kizartiyoruz.Sicakkende servis yapiyoruz.

Posted by Picasa

Monday, October 29, 2007

CUMHURIYET BAYRAMINIZI KUTLARIM TUM DOSTLARIM.
SAVASLARIN OLMADIGI,BARIS DOLU,HUZUR DOLU, HICBIR ANANIN YUREGININ YANMADIGI, BEREKETLI,FERAH BIR ULKEDE YASAMAK VEDE EVLATLARIMIZI ULKEMIZDE BUYUTEBILMEK DILEGIMLE.

Friday, October 26, 2007


iZMIR PILAVI



Dogrusu bir Izmir'li olarak bir pilavimiz oldugunu bilmiyordum:)Arkadasim Nilay sayesinde ogrendim.Nilay'in cok guzel tariflerinden biri bu pilav.Ogrendigim ve denedigimden beri cok sik yaptim.Hatta Ramazan ayinin cok sik pisen pilavi idi:)Esiminde cok sevmesi cabasi.Zengin bir pilav oldugunu dusunuyorum.




Ben kisaca anlatayim yapilisini Tarifin orjinal linki burada.Sevgili Nilay'cigimda sevgilerimi gondereyim bu vesile ile.
Yapilisi kisaca,


Bir adet sogani kup kup doguruyoruz,yagda kavuryoruz.Ardindan dogradigimiz kucuk kayisilari,kus uzumlerini,kirilmis cevizi,kus uzumunu,samfistigini ekliyoruz.Biraz karabiber,tarcin vede azcik sekeride ekliyoryz.Sicak suyu ekliyor kaynatiyoruz vede islatilmis suzulmus pirinci ekleyip kisik ateste pilavi pisiriyoruz.



Gorunumude tadida cok guzel.Kayisi hos bir lezzet veriyor hele kitir cevizler.Ama ben malzeler konusunda kendim oyanam yaptim.Kayisiyi daha az koydum,ceizleri daha cok baharat ise azalttim.Miktarlar tamamiyle size kalmis.


Simdiden afiyet olsun.Bir kezde olsa deneyin bence.

Friday, October 19, 2007




MINIK ELLER'DEN MINIK PEYNIRLI POGACALAR.


Herkese merhaba,yine etkinlik zamani.Ama bu sefeki etkinlik pek eglenceli bence.Oglumla mutfaga girdik mutfaga:)biz zaten herseyi oglumla yapiyoruz bu ilk girisimiz degil.Ama oglumun ilk resimli tarifi idi:)Kofteden sarmaya herbirseyi oglumla yapiyoruz malum tek oldugumuz icin el mecbur giriyoruz beraber.Yoksa mutfakta annesine is yaptirirmiki benim oglum.
Benim peynir yemeyen oglum icin yaptigim peynirli tariflerden biri.Mayasiz pogaca ama kucucuk porsiyonlarda yapilmis sekli sadece.Ellerinde meyve suyu ile kucucuk yiyorlar.Furkan peyniri sadece borek yada omlette tukettigi icin yapicak cok birseyim yok.Bu tarifler kurtarici benim icin.
Oglum Furkan basta Selen Ablasi'na tesekkur eder bu etkinlik icin ve tum teyze ve ablalarinin ellerinden oper:)
Selencim bu eglenceli, bir okadarda yeni seyler ogrenecigimiz etkinlginde basarilar diliyorum.
Sevgilerimizle.
Furkan ve annesi:)

Pogacamizin Tarifi ise soyle;

-125 gr.margarin oda sicakliginda
-1 yumurta
-1 cy bardagi sivi yag
-1 cy bardagi yogurt
-kabartma tozu,tuz
-aldigi kadar un ve uzeri icin yumurta sarisi ve corekotu
-Peynirli ic
Malzemelri karistirip yumusak bir hamur yapiyoruz.Hamurdan bezeler koparip icerisine peynirli icimizi koyuyoruz.Uzerlerine yumurta sarisini surup pisiriyoruz.Yumurtayi ozellike Furkan surdu teyzeleri:)

Tuesday, October 16, 2007




RUS SALATALI KANEPELER


Ben borekci vede salataci olarak :)yine bilindik ama suslemsi farkli bir kanepe cesidi vermek istedim.Hemde sik duruyor.


Kepek ekmeklerini ucgen sekillerde kesiyoruz vede uzerlerine rus salatasini koyuyoruz.Salatalikla susluyoruz.Son derece guzel ve doyurucu bir kanepe oluyor.
Rus salatasi tarifim bir kac evvelki postumda yayinlamisim.Buradan ulasabilrisiniz.
Tarifi sadece susleme fikri olsun diye yayinliyorum.Umarim isinize yarar.
Sevgilerimle


Posted by Picasa

Saturday, October 13, 2007

BAYRAM TEBRIGI,BAYRAM ANISI,BAYRAM TATLISI...KISACASI HERKESE HAYIRLI MUTLU BAYRAMLARRRR:)))
Yogun gecen ramazan ardindan yine buradayim.Cok ozur diliyorum ben erikli keki verdim yok oldum:)ama Masallah Ramazan bereketi idi dostlarim:)Misafirler davetler derken gece yastigi ancak bulabiliyordum.Dolayisi ile bloguma ugrayamadim.Simdiden tebrik yazan dostlarima cok tesekkur ederim.Erikli kekin yorumlarina bayram sonrasi son hiz cevap yazicam nasipse.
Bu satirlari okudugunu bildigim Malta'dan Medine'yevarana kadarsevdigim tum dostlarim,blog arkadaslarim,ailem vesevdiklerim.BAYRAMINIZ BAYRAM TADINDA OLSUN .BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
Ben benden bahsedip sizin caninizi sikmyacagaim.Ama uc sene evvel Portakal Agacin
da cikan Bayram Anilari kismindaki yazimi yayinliyacagim.Kendi yazimi kendi blogumda yayinlamak bugune nasibmis.O gun ne yazmis isem bugun de oyleyim iste.Allah gurbette olan herkese sabir versin.Yazimi okumak isterseniz BURAYA TIKLAYIN.
Simdi oglusumun bayramligini utuleyecegim.:)))ilk bayramligi cunki.O bizim buradaki bayram sekerimiz sevincimiz.Simdiden herkese sevgilerimle guzel dilkelerimle.BAyram sonrasi gorusmek uzere.(sekerparetarifi ile:)

Saturday, September 22, 2007







ERIKLI TURTA




Bu tarifi bir arkadasimin annesi cok siklikla yapardi.Cok eski bir tarif olarak kalmis defterimde.Markette Turk murdum erigi gorunce hemen yapayim istedim.Cikardigi renk ve hafif eksimsi tadi ile hos bir tarif.




Tarifi ise soyle;




-3yumurta


-1/5 su bardagi seker


-1.5 cay bardagi siviyag


-Yarim su bardagi cekilmis ceviz


-kabartma tozu


-kek kivaminda olcak sekilde aldigi kadar un.(ben 2 su bardagi kadar kullandim)


-15 adet kadar kirmizi murdum erigi.Cekirdekleri cikarilmis ortadan ikiye kesilmis.






***Erikleri yikadiktan sonra ortalarindan ikiye kestim.


***Cekirdek yataklari yukariya bakicak sekilde yaglanmis kek kalibima siraladim.


***Kek karisimini cirpip eriklerin uzerleri ortulucek sekilde doktum.


***350F(175C)kabarana kadar pisirdim.


***Soguduktan sonra kalibi ters cevirip servis yaptim.




Degisik meyvelerdende deneyebilrisiniz.Ozellikle kayisida hos oluyor.Arzuya gore meyveleri kcuk dograyip kek karisiminda eklenirse daha zengin bir ic olur.





IFTAR DAVETIM.

En sevdigim ay olan Ramazan ayi sukur ki geldi.VE ben elimden geldigince,sagligim elverdigince misafir agirlamaya calisiyorum.Bereketine cok inandigim bu ayda.Evimde ne kadar cok orucluya iftar ettirsem o kadar sevap vede berket olacagina inaniyorum.VE diyorumki Allah'im sagligim oldugu muddetce sonuna kadar misafirimi eksim etme.Insallah soframda nice misafirler doyururum.

Ozellikle Turkiye'den uzaklarda olupta ramazani azda olsa hissetmeye calismak bizim elimizde.Bari bu firsati elimizden geldiginde degerlendirelim diye dusunuyorum.
Sofram aslinda sadece kizlara hazirlanmisti:)bir kac bekar arkadas diye dusunurken hesapta olmayan sebeplerde misafir sayimda ,gelen misafir cesitliligide artti.Misafirlerim arasinda Texastan konusmaci olarak gelen bir hanimda vardi.Dun geceki Diaolog Dinner programinin konusmacisi idi.Boylelikle yari resmi,yari samimi bir sofra olmusmus oldu.Ben her halukarda ev sahibiydim :))sayiyi artikrtdik okadar:)Umarim herkes memnun olmustur bu davetten.

Sofrada resmini cektiklerimin tarifini verecegim sadece.Tarif verecek cokda brisey yok aslinda ama yinede yazayim ben.Birde corba bu sofraya ait degil:)Onu bir kac gun once yapmistim.Simdiden soylemekte fayda var.Sonra biz bu corbadan icmedik olmasin:)Diger yemekleri bir posta sigdirmak bana guc olucak.Bu vesile ilede bu ayin etkinligi olan RAMAZAN isimli yemek etkinliginede katilmis olucam.Ev sahibesi Sevgili Diyalog Yemekleri.Etkiligi linketen takib edebilrisiniz.
Bir tasla iki kus vurms olmanin sevinci ile ben ayriliyorum:)
Bereketli Sofralar dilerim.







BULGURLU TARHANA CORBASI

-10 yemek kasigi ev tarhana

-2 su bardagi (pismis bulgur benim bir gun onceden kalan bulgur pilavindan idi)
-1 adet tavuk bulyon
-2-3 yemek kasigi domates salcasi
-Su varsa tavuk suyu.
Evimde kalan bulgur pilavini degerlendirme maksatli yapilmisti bu corba.Cokda guzel ve bereketli oldu.Ben kalan hic bir seyi atamadigim icin degerlendirme yollarin genelde tercihim.Eger o anda yapmiycaksamkalan bulgur yada pilavi sogutuya koyar onlarla corba yaparim.Yayla corbasinida genelde bu sekilde yaparim.
***Tencereye yag ve salcayi koyup biraz kavurdum.Sonrada bulguru ekleyip beraber kavurdum.Bu karisimia nane ve pulbiber ve karabiber ekledim.
***Cukur bir kapta su ile eritmis oldugum tarhanayi bu karisima ekledim.(topak olmamasi icin)
***Uzerine ortalama 6-7 su bardagi sicak suyu ve icine tavuk bulyonu ekledim.
***Tarhananin koyulasma kivamina gore sicak su ile acabilrisiniz.
***Corbayi once orta dereceli ateste yarim saate yakin piisirdim.Ve kizarmis ekmekle servis yaptim.
KARISIK YESIL SALATASI
-Kivircik marul,havuc,misir.domates.
***Resimdeki gibi bir salata oldu:)
RUS SALATASI
-3 adet haslanmis patates
-3 adet haslanmis havus
-Yarim su bardagi bezelye
-1 su bardagi kup dpgranmis kornison tursu
-Sevdiginiz kivam ve yogunluga gore mayonez.(ben 2 su bardagi kadar koydum)
-tuz
Not;Malzemelerin cekme durumuna gore mayonezi servise yakin biraz daha ekleyebilrisiniz.
Cevizli Havuc Ezme Salata'ya buradan,
Yaprak Sarma tarifine buradan,
Antep Usulu Mercimek corbasina buradan ulasabilriniz
Sofrada olupta resme sigdiramadiklarim;
-Tavuklu mantarli guvec.
-Firinda peynirli makarna
-Antep Usulu Mercimek Corbasi
-