FATOOSH(LUBNAN SALATASI)-baharatli pita ekmegi yapimi...
Oncelikle Fatos degil arkadaslar:)))ama isteyen salatanin adina kisaca fatos koysun:)Nedir bu fatoosh derseniz.Benim son bir kac haftadir kesfettigim bir Lubnan salatasi...Yasadigimiz yere yakin bir yerde bir Lubnan Restoraninda yedigimiz harika bir salata.Bu aralar satlardanmii,mecburiyettenmi, keyfiyettenmi bilinmez Lubnan menuleri takiliyoruz ya:))hayirliis bakalim...Bu salataa dair yeni fikirler edinmenize yardimci olucak bilgiler vericem...Okuyun bence...
Sahsen Arap kulturu baharatlarini sevmedigimi soylesemde yava yavas yemeye basladigimida itiraf temeliyim.Ama suan kadar yedigim Lubnan cesitleri bizim Turk tadlarina en yakin olani...Beni rahatsiz etmedi cok fazla.Birde burada cok fazla sansimiz olmadigi icin.Musluman ve helal yerler tercih sebeb oluyor...
Salatayi cok sevdim...Ben zaten salata severim.Aksamlari uzun zamandir yemek yerine salata yiyorum.Bu salatada karin doyuruyor.
Salatanin ozellikleri neymissssss derseniz.En onemli ozelligi icinde baharatli pita ekmegi parcalari olmasi.Kitir ekmek koyuyoruz ya bazen onun gibi.Ama bu cok farkli...Bi pita ekmeklerini ben hazir aldim...Ama yapilisini anlatacagim...Birde bu salatanin ikinci onemli kalemi sumak...Gerisi bilinen.Cok cesitli tarfiler verilmis olsada bu tarif en oz ve lezzelisi...Icine baska birsey koymayin bence.
Malzmeler;
Ozellikle yuvarlak iceberk marul(yarim kesilmis)...1 adet soyulmus ince yarim kesilmis salatalik,yarim demet maydanoz,2 yemek kasigi sumak,1 yemek kasigi kuru nane,ve kirilmis baharatli pita ekmekleri....zeytinyagi,limon ve tuz...Ekmeler sofraya gelmezden bes dakika evvel kirilarak eklenmeli ve cok iyi karismali ki ekmekler hem citir kalsin hem lezzet karissin...
Pita Ekmegi yapimi;
Pita ekmeklerini orta buyuklukte kesip cukur bir kapa koyuyoruz.Ekmeklerin uzerine istediginiz miktarda,heryerine esit dagilicak sekilde zeytinyagi dokup karistiriyoruz...Uzerine ince uclu siseden hizlica gezdrilmek seklinde...Yaglanmis ekmeklerin uzerine hangi baharatlari seviyorsaniz serpiyoruz....Hazirlarn icinde genelde sogan tozu,sarmisak tozu,karisik baharatlr var...Siz istediginiz aromali baharatlarla ekmeginiiz tadlandrin.Isterseniz parmesan peyniri de serpebilrisiniz...Tum karisim firin tepsisine koyulur ve orta ateste kitir hale gelene kadar bekletilir.Ekmekler kavanoza koyulup.Salata ve corbalarda kullanilir...
Umarim begenir,denersiniz.Ekmeklerin hazirlari var ama bulamazsaniz evde yapmak mumkun.Bu salataya anlam katan da ekmek ve sumak zaten...
Afiyet Olsun:)