Friday, November 09, 2007





TARLADAN KISA HAZIRLIK


Bu yil her sene oldugu gibi sebze meyve ciftliklerine gittik esimle ve arkadaslarimizla.
Ciftliklerin en sevdigim ozelligi hem elimizle topluyor olmamiz hemde organik tadinda bir iki ayda olsa herseyi tadinda yeme luksumuzn olmasi.Ozellikle domates,biber ve patlicani turk tadinda yiyoruz.Ozellikle kizartmada:)

Bende hersenenin bu aylarinda topladiklarimla kisa hazirlik yaparim annemden gordugum kadari ile.

Tursu kurarim,buzluga atarim,konserve yaparim.Kisin tabiri caiszde bizlere katik olur.Sevdigimiz lezzetleri yemis oluruz.
Bu sene neler yaptigimi teker teker anlatayim.


Patlican
Topladigim uzun patlicanlari alacali soydum,kizarttim ve buzluga birer pisirmelik posetlerde attim.Karniyarik yapiminda kullaniyorum.

Topan patlicanlari kozluyorum.Herbirini aluminyum folyaya sarip ocagin uzerinde kozluyorum.
Kabuklarini soyup birer ikiser posetlere kozlenmis atiyorum.Salatalarda,hunkarbegendide kullaniyorum.

Yine uzun patlicanlari halka seklinde dilimleyip kizartiyorum.Onlarida kizartma yada zeytinyagli patlican yapiminda kullaniyorum.


Biber
Biberlerin kucuk olanlarini yikayip saplarini koparip cigden posetlere birer kizartmalik koyuyorum.Buzluktan buzlu sekilde cikarip kizgin yaga atiyorum.Sanki tazecikmis gibi bir tadi oluyor.Ayni tasesi gibide kizariyorlar.

Biberler buyuk ise onlarin tohumlarini cikartip halka seklinde dogruyorum.Birer kullanimlik halinde buzluga koyuyorum.Bunlardan ise yine kucuk kup kizartma,menemen,bulgur pilavi gibi yemeklerde kullaniyorum.Yada sadece kizartip domates soslu kizartma yapiyorum.


Domates
Domateside yikayip kup halinde dograyip buzluk posetlerine birer pisirimlik seklinde atiyorum
.
Yada yumusak olanlarini rendeliyorum.Tencerede yagla beraber pisiyorum.Kavanoza koyup sicakken kapagini kapatip kavanozu tesr ceviriyorum.Kapak vakumlaniyor.Yada kaynar suda kavanozlari tesr cevirip kaynatiyorum.Kis boyunce yemek ve corbalara kullanilicak bir sos oluyor.

Taze Fasulye
Tase fasulyeleri ise yikadim.Ayikladim ve ince sekilde kestim.Bir tencerede sogani kavurdum vede ardinda taze fasulyeleri kavurdum.Kavurma isleminden sonra posetlere koydum.

Salca ve Salca sosu
Domatesleri kabaca dogruyorum,uzerlerini tuzlayip bir kac gun eksitiyorum.Sonra kevgirden geciriyorum.Cikan suyuda tulbentten gecirip kalan posasini guneste kurutuyorum.

Kalan domates suyu ise tatli kavanoz salcasina a ekleyip tuzluyorum.Onuda guneste kurutuyorum.Tatli salcalar sanki taze ev salcasi gibi oluyor.

Salcalik biberleri kafa kisimlarini kesip butunce hasliyorum.Kabuklarini soyuyorum.Kevgirden gecirip tuzluyorum.Ve firinda pisiriyorum.Buda salca ile sos arasi brisey oluyor.

Bir baska yontem ise biberleri cigden rondodan geciciyorsunuz.Icine bir iki domates rendeleyip kavuruyorsunuz.Tuzunu ekleyip firinda pisiriyorsunuz.Buda baska bir cesidi oluyor.

Tursular

Yine tarladan topladiklarimi guzelce yikadim.Kavanoza yeslertirdim hepsini.Bir bas sarmisagi ayikladim.Butunce icine attim kavanozun.Hereyerine dagilmasini sagladim.Kavanozun beste biri sirke,kalanini tuz,1 yemek kasigi limon tozu ve tuz ile beraber kavanoza koydum.Gunesli penceremin onunde oldular.

Lahana tursum icinde ayni yontemi uyguladim.

Domates soslu sivribiber tursusu.
Bu tursu icin yumusak domatesleri rendeledim.Kavanoza sirasi ile bir sira sivri biber bir sira domates rendesi seklinde siraladim.Islem bitince sadece tuz ve alana kadar sirke ekledim.Bu tursuda aci severlere sosuna ekmek batira batira yenen guzel bir tursu oluyor.

Ben bu resimleri cektigimde ve post yazma niyetimde iken kisa hazirlik etkinligini bilmiyordum.Bu vesile ilede etkinlige katilmis oluyorum.:)Etkinlik ev sahibesi Mahzun Prenses.Kolayliklar diliyorum kendisine.





Posted by Picasa

Friday, November 09, 2007





TARLADAN KISA HAZIRLIK


Bu yil her sene oldugu gibi sebze meyve ciftliklerine gittik esimle ve arkadaslarimizla.
Ciftliklerin en sevdigim ozelligi hem elimizle topluyor olmamiz hemde organik tadinda bir iki ayda olsa herseyi tadinda yeme luksumuzn olmasi.Ozellikle domates,biber ve patlicani turk tadinda yiyoruz.Ozellikle kizartmada:)

Bende hersenenin bu aylarinda topladiklarimla kisa hazirlik yaparim annemden gordugum kadari ile.

Tursu kurarim,buzluga atarim,konserve yaparim.Kisin tabiri caiszde bizlere katik olur.Sevdigimiz lezzetleri yemis oluruz.
Bu sene neler yaptigimi teker teker anlatayim.


Patlican
Topladigim uzun patlicanlari alacali soydum,kizarttim ve buzluga birer pisirmelik posetlerde attim.Karniyarik yapiminda kullaniyorum.

Topan patlicanlari kozluyorum.Herbirini aluminyum folyaya sarip ocagin uzerinde kozluyorum.
Kabuklarini soyup birer ikiser posetlere kozlenmis atiyorum.Salatalarda,hunkarbegendide kullaniyorum.

Yine uzun patlicanlari halka seklinde dilimleyip kizartiyorum.Onlarida kizartma yada zeytinyagli patlican yapiminda kullaniyorum.


Biber
Biberlerin kucuk olanlarini yikayip saplarini koparip cigden posetlere birer kizartmalik koyuyorum.Buzluktan buzlu sekilde cikarip kizgin yaga atiyorum.Sanki tazecikmis gibi bir tadi oluyor.Ayni tasesi gibide kizariyorlar.

Biberler buyuk ise onlarin tohumlarini cikartip halka seklinde dogruyorum.Birer kullanimlik halinde buzluga koyuyorum.Bunlardan ise yine kucuk kup kizartma,menemen,bulgur pilavi gibi yemeklerde kullaniyorum.Yada sadece kizartip domates soslu kizartma yapiyorum.


Domates
Domateside yikayip kup halinde dograyip buzluk posetlerine birer pisirimlik seklinde atiyorum
.
Yada yumusak olanlarini rendeliyorum.Tencerede yagla beraber pisiyorum.Kavanoza koyup sicakken kapagini kapatip kavanozu tesr ceviriyorum.Kapak vakumlaniyor.Yada kaynar suda kavanozlari tesr cevirip kaynatiyorum.Kis boyunce yemek ve corbalara kullanilicak bir sos oluyor.

Taze Fasulye
Tase fasulyeleri ise yikadim.Ayikladim ve ince sekilde kestim.Bir tencerede sogani kavurdum vede ardinda taze fasulyeleri kavurdum.Kavurma isleminden sonra posetlere koydum.

Salca ve Salca sosu
Domatesleri kabaca dogruyorum,uzerlerini tuzlayip bir kac gun eksitiyorum.Sonra kevgirden geciriyorum.Cikan suyuda tulbentten gecirip kalan posasini guneste kurutuyorum.

Kalan domates suyu ise tatli kavanoz salcasina a ekleyip tuzluyorum.Onuda guneste kurutuyorum.Tatli salcalar sanki taze ev salcasi gibi oluyor.

Salcalik biberleri kafa kisimlarini kesip butunce hasliyorum.Kabuklarini soyuyorum.Kevgirden gecirip tuzluyorum.Ve firinda pisiriyorum.Buda salca ile sos arasi brisey oluyor.

Bir baska yontem ise biberleri cigden rondodan geciciyorsunuz.Icine bir iki domates rendeleyip kavuruyorsunuz.Tuzunu ekleyip firinda pisiriyorsunuz.Buda baska bir cesidi oluyor.

Tursular

Yine tarladan topladiklarimi guzelce yikadim.Kavanoza yeslertirdim hepsini.Bir bas sarmisagi ayikladim.Butunce icine attim kavanozun.Hereyerine dagilmasini sagladim.Kavanozun beste biri sirke,kalanini tuz,1 yemek kasigi limon tozu ve tuz ile beraber kavanoza koydum.Gunesli penceremin onunde oldular.

Lahana tursum icinde ayni yontemi uyguladim.

Domates soslu sivribiber tursusu.
Bu tursu icin yumusak domatesleri rendeledim.Kavanoza sirasi ile bir sira sivri biber bir sira domates rendesi seklinde siraladim.Islem bitince sadece tuz ve alana kadar sirke ekledim.Bu tursuda aci severlere sosuna ekmek batira batira yenen guzel bir tursu oluyor.

Ben bu resimleri cektigimde ve post yazma niyetimde iken kisa hazirlik etkinligini bilmiyordum.Bu vesile ilede etkinlige katilmis oluyorum.:)Etkinlik ev sahibesi Mahzun Prenses.Kolayliklar diliyorum kendisine.





Posted by Picasa