Monday, December 10, 2007

ERZURUM UN HELVASI-VEDE ACIKLAMA

Arayi cok actim dimi:(ama sebebi bilinmez icimde bir sogukluk vardi.Elim varmadi hic birseyler eklemeye.Ne bloguma eklemeye nede arkadaslarimin guzel bloglarini ziyaret etmeye.Kendimi tembel blogcu ilan ettim hatta:)Arkadaslar saolun yoklugumu hissetmeniz,aramaniz sormanizla cok mutlu oldum.Insallah toparliyayim kendimi:)

Zehra'cim sende hatim etmekten kurtulmus oluyorsun bu sekilde:)))
Gelelim Helva'ya.
Helvayi cok sevmem aslinda ama bu helva hayatimda yedigim en guzel helvaydi diyebilirim.Bu Helva'yi Fanda'cigimin annesi Gunay Teyzem yapti.Kendisi Erzurum'lu.Tadinin farki belkide bundandi bilemiyorum.Birde guzel suslediki.AMa Gunay Teyze'cim el aliskanligi sekilde yaptigi icin tarifi Merdiye'cigime ait.Guzel arkadasim seni tanidigima cok sevindim.Tarif icin tesekkur ederim.Gunay Teyze'me vede Merdiye'me.

Tarif ve yapilisi su sekilde.

115 gr tereyag-1.5 su bardagindan bir yemek kasigi fazla un-3/4 su bardagi su ve 1 su bardagi seker (serbet icin)

Yag eritilir. Un uc kerede dokulerek kavrulur. Helva kavruldukca rengi koyulasir ve kivam alir. Helvanin rengi istege gore ayarlanabilir. Kavrulma isi bittikten sonra sogutulmaya birakilir. Serbet, bir su bardagi sekere bir su bardagindan biraz az su ilave edilerek kivamli sekilde elde edilir. Bu serbet iyice sogutulur ilik hale gelmis helvaya karistirilarak eklenir. Baslangicta helvanin kivami sulu gibi gorunse de karistirildikca katilasir. Daha sonra helva yayvan tabaklara aktarilir. Uzeri bir catal yardimiyla sekil verilerek suslenir. Istege gore ceviz parcaciklari ilave edilerek servis yapilir. Afiyet olsun
Posted by Picasa

Monday, December 10, 2007

ERZURUM UN HELVASI-VEDE ACIKLAMA

Arayi cok actim dimi:(ama sebebi bilinmez icimde bir sogukluk vardi.Elim varmadi hic birseyler eklemeye.Ne bloguma eklemeye nede arkadaslarimin guzel bloglarini ziyaret etmeye.Kendimi tembel blogcu ilan ettim hatta:)Arkadaslar saolun yoklugumu hissetmeniz,aramaniz sormanizla cok mutlu oldum.Insallah toparliyayim kendimi:)

Zehra'cim sende hatim etmekten kurtulmus oluyorsun bu sekilde:)))
Gelelim Helva'ya.
Helvayi cok sevmem aslinda ama bu helva hayatimda yedigim en guzel helvaydi diyebilirim.Bu Helva'yi Fanda'cigimin annesi Gunay Teyzem yapti.Kendisi Erzurum'lu.Tadinin farki belkide bundandi bilemiyorum.Birde guzel suslediki.AMa Gunay Teyze'cim el aliskanligi sekilde yaptigi icin tarifi Merdiye'cigime ait.Guzel arkadasim seni tanidigima cok sevindim.Tarif icin tesekkur ederim.Gunay Teyze'me vede Merdiye'me.

Tarif ve yapilisi su sekilde.

115 gr tereyag-1.5 su bardagindan bir yemek kasigi fazla un-3/4 su bardagi su ve 1 su bardagi seker (serbet icin)

Yag eritilir. Un uc kerede dokulerek kavrulur. Helva kavruldukca rengi koyulasir ve kivam alir. Helvanin rengi istege gore ayarlanabilir. Kavrulma isi bittikten sonra sogutulmaya birakilir. Serbet, bir su bardagi sekere bir su bardagindan biraz az su ilave edilerek kivamli sekilde elde edilir. Bu serbet iyice sogutulur ilik hale gelmis helvaya karistirilarak eklenir. Baslangicta helvanin kivami sulu gibi gorunse de karistirildikca katilasir. Daha sonra helva yayvan tabaklara aktarilir. Uzeri bir catal yardimiyla sekil verilerek suslenir. Istege gore ceviz parcaciklari ilave edilerek servis yapilir. Afiyet olsun
Posted by Picasa