Wednesday, April 02, 2014

Hashasli Afyon Bukmesi



Gecen gece ruyamda rahmetli babannecigimi gordum,O'ki; hayatn tum yukunu sirtinda tasimis,evatlar yetistirmis,canim babamin bir tanecik annesi benim ise hayatimin cok onemli bir yerini tutan yapi tasi olmus kadin gibi kadin,ana gibi ana olan harika bir insandi.Mekanin cennet olsun benim genc ruhlu babannecigim...

Ve babannem deyince,onun hashas cekmesi,sac basinda katmer yapisi,bizlerin ise pacasinda yaninda dolandigimiz o gunler geldi aklima.Babannem demek bizim onun eline su dokemeyecek becersini izlemek,ondan hep birseyler ogrenmek demekti.Onun eline su dokmek soz konusu bile olamaz ama bende bir torunu olarak ondan yillarca gordugumu sizlerle paylasmak istedim.

Ve ilk tepsi gecesi yarisi bitip,sabahina kalanlarin duman olusuyla bu gece ikinci kez hamur basina gecmemle bu kareler cikti ortaya:)Bundanda ins eski gebistolar,yeni anneler sebeplenecek:)

Tarife gelince,Afyon'umuzun yegane tariflerinden biridir.Ici ozellikle mercimekli olmali ki;tam yorenin tarifi denebilsin.Biz mercimekli,yada mercimek patatesli yapariz.Yapilisini yazayim ins.


Hamur Malzemesi


  • 2 su bardagi su
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kasigi sirke
  • tuz ,vede alabildgi kadar un.
  • Yumusak bir hamur elbette.
Hashasli karisim icin

  • 4 yemek kasigi ezilmis hashas
  • 1 su bardagi sivi yag
  • Ckur bir kapta karistiralim malzemeleri.
Ic malzemesi

  • 2 buyuk boy dogranmis kuru sogan
  • 5 papates haslanmis rendelenmis
  • 2 su bardagi haslanmis suyu suzulmus yesil mercimek.
  • tuz,karabiber
  • yarim su bardagi sivi yagda sogani kavuralim.Sogutalim ve diger malzemeleri karistirip ici hazir edelim.




  • Hamuru guzelce yoguralim.Yani benim makina yoguruyor:)) ayip olacak ama:P
  • Yarim saat dinlensin vede dorde bolelim.
  • Ilk bezeyi acalim.Cok ince olmasi sart degil.heryerine hashasli karisimi surelim ve resimdeki gibi katlyalaim,
  • Ikinci bezeyi ayni sekilde acalim ve ilk bohca bezeyi ortasina yerlestirip ayni sekil katlayalim .
  • Iki kattan olusan tombul bezeyi kenara koyup dinlendirirken ,ayni islemi diger iki beze icin yapalim.
  • Ilk bekleyen bezemizi alalim vede minik kareler seklinde keselim.
  • Keseceginiz kareler boreginizin buyuklugunu gosterir.Her bir kare bir borek olacak..Kat kat gorunumlu kucuk kareyi onumuze alalim elimizle dikdortgen sekli verip ic harci koyalim vede kapatalim.
  • Tum hepsi icin ayni islemi bitirince yagli tepsiye doseyelim .Uzerlerine en son hashali karisimdan surelim ve 350F(180C) isili firinda orta rafta ,ustleri kizarana dek pisirelim.
  • Tel tel,dokum dokum tabiri caizse olmus boreklerimizi sicakk sicak servise sunalim.

Off misss...
Tum Afyon'lulara selam olsun:)Babannem ruhun sad olsun.


Wednesday, April 02, 2014

Hashasli Afyon Bukmesi



Gecen gece ruyamda rahmetli babannecigimi gordum,O'ki; hayatn tum yukunu sirtinda tasimis,evatlar yetistirmis,canim babamin bir tanecik annesi benim ise hayatimin cok onemli bir yerini tutan yapi tasi olmus kadin gibi kadin,ana gibi ana olan harika bir insandi.Mekanin cennet olsun benim genc ruhlu babannecigim...

Ve babannem deyince,onun hashas cekmesi,sac basinda katmer yapisi,bizlerin ise pacasinda yaninda dolandigimiz o gunler geldi aklima.Babannem demek bizim onun eline su dokemeyecek becersini izlemek,ondan hep birseyler ogrenmek demekti.Onun eline su dokmek soz konusu bile olamaz ama bende bir torunu olarak ondan yillarca gordugumu sizlerle paylasmak istedim.

Ve ilk tepsi gecesi yarisi bitip,sabahina kalanlarin duman olusuyla bu gece ikinci kez hamur basina gecmemle bu kareler cikti ortaya:)Bundanda ins eski gebistolar,yeni anneler sebeplenecek:)

Tarife gelince,Afyon'umuzun yegane tariflerinden biridir.Ici ozellikle mercimekli olmali ki;tam yorenin tarifi denebilsin.Biz mercimekli,yada mercimek patatesli yapariz.Yapilisini yazayim ins.


Hamur Malzemesi


  • 2 su bardagi su
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kasigi sirke
  • tuz ,vede alabildgi kadar un.
  • Yumusak bir hamur elbette.
Hashasli karisim icin

  • 4 yemek kasigi ezilmis hashas
  • 1 su bardagi sivi yag
  • Ckur bir kapta karistiralim malzemeleri.
Ic malzemesi

  • 2 buyuk boy dogranmis kuru sogan
  • 5 papates haslanmis rendelenmis
  • 2 su bardagi haslanmis suyu suzulmus yesil mercimek.
  • tuz,karabiber
  • yarim su bardagi sivi yagda sogani kavuralim.Sogutalim ve diger malzemeleri karistirip ici hazir edelim.




  • Hamuru guzelce yoguralim.Yani benim makina yoguruyor:)) ayip olacak ama:P
  • Yarim saat dinlensin vede dorde bolelim.
  • Ilk bezeyi acalim.Cok ince olmasi sart degil.heryerine hashasli karisimi surelim ve resimdeki gibi katlyalaim,
  • Ikinci bezeyi ayni sekilde acalim ve ilk bohca bezeyi ortasina yerlestirip ayni sekil katlayalim .
  • Iki kattan olusan tombul bezeyi kenara koyup dinlendirirken ,ayni islemi diger iki beze icin yapalim.
  • Ilk bekleyen bezemizi alalim vede minik kareler seklinde keselim.
  • Keseceginiz kareler boreginizin buyuklugunu gosterir.Her bir kare bir borek olacak..Kat kat gorunumlu kucuk kareyi onumuze alalim elimizle dikdortgen sekli verip ic harci koyalim vede kapatalim.
  • Tum hepsi icin ayni islemi bitirince yagli tepsiye doseyelim .Uzerlerine en son hashali karisimdan surelim ve 350F(180C) isili firinda orta rafta ,ustleri kizarana dek pisirelim.
  • Tel tel,dokum dokum tabiri caizse olmus boreklerimizi sicakk sicak servise sunalim.

Off misss...
Tum Afyon'lulara selam olsun:)Babannem ruhun sad olsun.