Monday, September 25, 2006

ISKENDER KEBAP(EVDE)

Ramazan ayinin ilk yemegi bizim evde Iskender kebap oldu.Sikca yaptigim bir yemek bu.Aslina bakarsaniz ben bu kebap olayini baya seviyormusum:)hersene Turkiye'ye gittigimizde neredeyse hem paramizin hemde zamanimizin yarisini kebap ,lahmacun vs...yemekle geciriyoruz.Galiba ben soyle Adana,Urfa ,Antep dolaylarinda yasasam hic zorlanmayacagim gibi:)Ama gel gor ki Amerika'da ogrenmedigimiz ,yapmadigimiz birseyde kalmadi.Turkiye'de olsam aklima gelmezdi herhalde.Burada yogurt mayala,ekmek yogur,lahmacun pide yap,kebap yap derken anneme demistimki ilk zamanlarda;Anne burada bir sarikiz inegimiz eksik herseyi kendimiz yapiyoruz:))Neyse iyide oldu yapip yapip yiyoruz sonra kickboxing yapiyoruz.Yoksa gidishat kotu...Neyse malzemelerime geceyim.

Et Kismi
-1 pound(yarim kilo kadar 454 gr)hic yagsiz dana etsiz.Buyuk parca halinde
-1 yemek kasigi sirke

Alt kismi
-(4 adet)Pita ekmegi,yada kalin lavas ekmegi

Sos Kismi
-3 yemek kasigi domates salcasi
-3 yemek kasigi tereyagi,bir tutam seker,tuz ,k.biber,kimyon.
-yogurt(istediginiz miktarda)

Oncelikle sunu belirteyim.Eti hicbir islemden gecirmiyorum.Eti aldigim zaman frozene parca seklinde kouyorum ve ne zaman iskender kebap yapicaksam kesmeye yakin 15 dk oncesi disari cikariyorum.Eti buzlu buzlu (kirstallesmis)halde iken coook ama cok ince kesiyorum.Bu arada eti frozendan cikarinca cok bekletirseniz et yumusar kesmeniz hem zorlasir hemde kalin kesilir(pismesi oldukca zor ve uzun olur).

Etleri inceck sekilde kesiyor ve celik bir tencereye aliyorum.Once kisik ateste suyunu salip cektiriyorum,1 yemek kasigi sirkeyi ve bir cimdik toz sekeri ilave ediyorum.Bu sekilde et daha cabuk yumusuyor.( bu arada et pismeye donuyor).Suyunu cektikten bir sure sonra tereyani ve birazda isterseniz siviyagi ekliyorum.( et artik kizarma asamasina geciyor).Kapagini kapatip birazda oyle bekliyorum.Son asamada tadina bakiyorum yumusamis ise baharatlarla tadlandirmasini yapiyorum ve ocagi kapatiyorum.Etlerim pembelesmis ve yagla yumusamis oluyor(et yagsiz oldugu icin yag takviyesi sart yoksa kupkuru oluyor.Tereyagi cok yakisiyor ve lezzet katiyor.

Sosu icin ufak sos kabima tereyagini koyuorum,salcayi ekleyip cok az kavuruyorum ,uzerinede su ekliyorum(kivami donercilerde yediginiz sos kivami gibi olucak,yada ketcaptan biraz daha sivi).Tuz ve k.biber ekleyip kapatiyorum.(sicak olucak servis esnasinda)

Ekmegi ise mini kupler halinde dogruyorum ,yagsiz teflonda pembelestiriyorum.Hafif citir.

Ve sirasi ile tabagima once ekmekleri yerlestiriyorum.Uzerine sos gezidiyorum ,sonra etleri yerlestiriyoum tekrar sos ekliyorum(bu sefer sosu baya cok koyuyorum)Ve eger seviyorsniz en son katina eritilmis tereyagi ekliyorum(cozuurr cozurr:))Servisi icin ise yanlarina yogurt,sumakli ovulmus kuru sogan ve pilav servisi yapiyorum...Ve final olarak kirmizi pulbiber ile tabagi senlendiriyorum....degmeyin tadina...:))Afiyet olsun...

Monday, September 25, 2006

ISKENDER KEBAP(EVDE)

Ramazan ayinin ilk yemegi bizim evde Iskender kebap oldu.Sikca yaptigim bir yemek bu.Aslina bakarsaniz ben bu kebap olayini baya seviyormusum:)hersene Turkiye'ye gittigimizde neredeyse hem paramizin hemde zamanimizin yarisini kebap ,lahmacun vs...yemekle geciriyoruz.Galiba ben soyle Adana,Urfa ,Antep dolaylarinda yasasam hic zorlanmayacagim gibi:)Ama gel gor ki Amerika'da ogrenmedigimiz ,yapmadigimiz birseyde kalmadi.Turkiye'de olsam aklima gelmezdi herhalde.Burada yogurt mayala,ekmek yogur,lahmacun pide yap,kebap yap derken anneme demistimki ilk zamanlarda;Anne burada bir sarikiz inegimiz eksik herseyi kendimiz yapiyoruz:))Neyse iyide oldu yapip yapip yiyoruz sonra kickboxing yapiyoruz.Yoksa gidishat kotu...Neyse malzemelerime geceyim.

Et Kismi
-1 pound(yarim kilo kadar 454 gr)hic yagsiz dana etsiz.Buyuk parca halinde
-1 yemek kasigi sirke

Alt kismi
-(4 adet)Pita ekmegi,yada kalin lavas ekmegi

Sos Kismi
-3 yemek kasigi domates salcasi
-3 yemek kasigi tereyagi,bir tutam seker,tuz ,k.biber,kimyon.
-yogurt(istediginiz miktarda)

Oncelikle sunu belirteyim.Eti hicbir islemden gecirmiyorum.Eti aldigim zaman frozene parca seklinde kouyorum ve ne zaman iskender kebap yapicaksam kesmeye yakin 15 dk oncesi disari cikariyorum.Eti buzlu buzlu (kirstallesmis)halde iken coook ama cok ince kesiyorum.Bu arada eti frozendan cikarinca cok bekletirseniz et yumusar kesmeniz hem zorlasir hemde kalin kesilir(pismesi oldukca zor ve uzun olur).

Etleri inceck sekilde kesiyor ve celik bir tencereye aliyorum.Once kisik ateste suyunu salip cektiriyorum,1 yemek kasigi sirkeyi ve bir cimdik toz sekeri ilave ediyorum.Bu sekilde et daha cabuk yumusuyor.( bu arada et pismeye donuyor).Suyunu cektikten bir sure sonra tereyani ve birazda isterseniz siviyagi ekliyorum.( et artik kizarma asamasina geciyor).Kapagini kapatip birazda oyle bekliyorum.Son asamada tadina bakiyorum yumusamis ise baharatlarla tadlandirmasini yapiyorum ve ocagi kapatiyorum.Etlerim pembelesmis ve yagla yumusamis oluyor(et yagsiz oldugu icin yag takviyesi sart yoksa kupkuru oluyor.Tereyagi cok yakisiyor ve lezzet katiyor.

Sosu icin ufak sos kabima tereyagini koyuorum,salcayi ekleyip cok az kavuruyorum ,uzerinede su ekliyorum(kivami donercilerde yediginiz sos kivami gibi olucak,yada ketcaptan biraz daha sivi).Tuz ve k.biber ekleyip kapatiyorum.(sicak olucak servis esnasinda)

Ekmegi ise mini kupler halinde dogruyorum ,yagsiz teflonda pembelestiriyorum.Hafif citir.

Ve sirasi ile tabagima once ekmekleri yerlestiriyorum.Uzerine sos gezidiyorum ,sonra etleri yerlestiriyoum tekrar sos ekliyorum(bu sefer sosu baya cok koyuyorum)Ve eger seviyorsniz en son katina eritilmis tereyagi ekliyorum(cozuurr cozurr:))Servisi icin ise yanlarina yogurt,sumakli ovulmus kuru sogan ve pilav servisi yapiyorum...Ve final olarak kirmizi pulbiber ile tabagi senlendiriyorum....degmeyin tadina...:))Afiyet olsun...